Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители: Очакваме най-вече доверие от родителите и обществото

Снимка: Венцислав Величков




"Бяха много факторите, които ме мотивираха да стана учител. Имам добра професия като филолог и мога много да дам за образованието и в крайна сметка за държавата. Като се развива една държава, трябва да започне от образованието", каза в интервю за "Нещо повече" Светослав Иванов, директор на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св.Георги Победоносец" в Костинброд. Училището е ремонтирано по спечелен проект от ОП "Региони в растеж".

Светослав Иванов сподели, че "най-големият проблем е липсата на мотивация. Като родители трябва да възпитаваме децата си така, че да уважават учителя".

"Мотивацията на учителя е нещо, което е на дневен ред от десетки години. Засега сме длъжници към действащите учители", добави Юлиян Петров, лидер на синдикат "Образование към КТ "Подкрепа". 

"Българските учители очакват най-вече доверието на родителя и обществото и пренареждане на отговорностите и завдълженията във всички образоватилни звена. Родителите също са важно звено в образователната система. Добре е да вярват и да подпомагат образованието. Учителят има нужда от партниране, има нужда и от усещането, че му вярват. Бумащината е един проблемите, които най-много тежат. Имаме плахи стъпки срещу нея, но засега категорично няма усещане, че тя е намаляла, добави Юлиян Петров.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна