Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

| обновено на 18.09.18 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

Промените бяха приети от парламента миналата седмица.

Президентът оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административните дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-бърз, по-лесен и по-евтин достъп до правосъдие, поради това те не съответстват на принципите на правовата държава и на правото на защита.

Държавният глава подчертава, че законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а е необходимо условие за нейното съществуване. Правото на всеки човек за публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във всеобщата декларация за правата на човека в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение, посочва президентът. Той оспорва увеличаването на размера на съдебните такси, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. Увеличението е 14 пъти за физическите и юридическите лица и 74 пъти за юридическите с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.

Правото на оспорване на административния акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционното съдебно решение са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт, заявява Румен Радев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна