Eмисия новини
от 19.00 часа

Избират нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Кандидати за поста са настоящият градски прокурор на София Емилия Русинова и известният с критиките си към ръководството на прокуратурата следовател – Бойко Атанасов. 

Пътят към избора отвори изненадващата оставка на първия шеф на спецапелативната прокуратура Даниела Попова. През март тя поиска да се оттегли – според официалната версия, по лични причини, а прокурорската колегия каза "да" с пълно мнозинство. За временен шеф беше избран прокурор Николай Найденов, но той не е сред кандидатите за поста. 

За фаворит за поста се сочи Емилия Русинова. Тя оглави Софийската градска прокуратурата преди две години, заменяйки предсрочно подалия оставка Христо Динев. 

Бойко Атанасов говори открито за проблемите на прокуратурата. Негови са твърденията за наличието на шпицкоманда в прокуратурата, която под ръководството на Сотир Цацаров шантажира политици и магистрати с дела "на трупчета" срещу неизвестен извършител. Срещу него има и дисциплинарно производство, което прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува по предложение на конкурента му в състезанието днес – градският прокурор на София Емилия Русинова.

Още от

Пенсионери предпочитат машинен вот

публикувано на 26.05.19 в 18:25