Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Кандидати за поста са настоящият градски прокурор на София Емилия Русинова и известният с критиките си към ръководството на прокуратурата следовател – Бойко Атанасов. 

Пътят към избора отвори изненадващата оставка на първия шеф на спецапелативната прокуратура Даниела Попова. През март тя поиска да се оттегли – според официалната версия, по лични причини, а прокурорската колегия каза "да" с пълно мнозинство. За временен шеф беше избран прокурор Николай Найденов, но той не е сред кандидатите за поста. 

За фаворит за поста се сочи Емилия Русинова. Тя оглави Софийската градска прокуратурата преди две години, заменяйки предсрочно подалия оставка Христо Динев. 

Бойко Атанасов говори открито за проблемите на прокуратурата. Негови са твърденията за наличието на шпицкоманда в прокуратурата, която под ръководството на Сотир Цацаров шантажира политици и магистрати с дела "на трупчета" срещу неизвестен извършител. Срещу него има и дисциплинарно производство, което прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува по предложение на конкурента му в състезанието днес – градският прокурор на София Емилия Русинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!