Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Миткова: Има подобряване на плащаемостта и при гражданите, и при бизнеса

EOS България ще оповести резултатите от ежегодното проучване на кампанията "Европейски навици на плащане“. През 2017 година беше констатирано, че четвърт от фирмите в България са притеснени заради неплатени фактури“. Райна Миткова от EOS България, която е и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, коментира за предаването "Преди всички", че в България са анкетирани 200 компания малки и средни предприятия:

"Тази година новините са положителни. Всички проучвания показват, че в Европа всички европейци сме в настроение да харчим, че икономиката действително  е в много върхова форма. Добрата новина е, че тук не само харчим, но и успяваме да погасяваме задълженията си. Има подобрение в показателите за подобряване на плащаемостта и при гражданите, и при бизнеса. Ние го отдаваме на общия икономически подем не само в България, но и в Европа".

Гражданите са "доста по-дисциплинирани" от бизнеса. Междуфирмената задлъжнялост продължава да бъде от "горещите проблеми" на нашата икономика. Добрата новина е, че българският бизнес взема все повече мерки, за да събира своите вземания:

"Изследванията ни показват, че близо половината от анкетираните компании ползват услугите на специализирана агенция и забележете 11 процента от оборота на бизнеса се връща чрез усилията на колекторски агенции. Тук сме на първо място в източна Европа, а в цяла Европа ни води само в Германия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна