Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една изложба навреме

БНР Новини
Снимка: галерия "Ракурси"

В галерия „Ракурси“ беше открита новата изложба на Константин Костов, озаглавена On time („Навреме“).  Експозицията се състои от 13 голямоформатни маслени платна, като част от тях са вдъхновени от посещението му в Рим. За мото на изложбата, посветена на майката на художника Емилия Костова, авторът е избрал откъс от книгата на Ингрид Бергман „Моят живот“: “…Толкова ми е жал, че трябваше да преживееш всички тези тревоги. Но животът е дълъг, а това е само един кратък мрачен период. Слънцето ще изгрее отново и ние всички ще бъдем щастливи. Много те обича и целува. Мама“
Константин Костов„Всяка една картина отразява случка или състояние, случило се навреме. Заглавието излезе много естествено. И миналото, и бъдещето се случват навреме за мен“, коментира художникът. „Осъзнах, че „Навреме“ (On time) е състояние, което те събира в цялост. Състояние, което едновременно ти дава възможност да си, но и да не бъдеш. Започнах да вярвам, че навреме загубваш някого, но и навреме се появява друг в живота ти – не спираш да обичаш. Навреме те връхлитат опустошителни чувства, които преобръщат всичко с главата надолу, но и навреме идват новите впечатления, за да наредят един нов свят. Навреме спираш, навреме продължаваш, навреме си човекът, откривателят, пътешественикът, авантюристът, творецът, приятелят, синът, ученикът, учителят... себе си. Това поле на навременното ми даде усещането за възможностите и увереността, че всичко ще настъпи с времето си. Но дори да е така, жадно ще се стремя да бъда навреме в своето си време“, пише още той в текста, съпровождащ изложбата.
Константин Костов е преподавател в Националната художествена академия и основател на артистичната група Answer 51. Наскоро той беше удостоен с почетен медал „Огън на мира“ на церемонията по откриване на изложбата “Young art for peace” във Виена. Изложбата му в галерия „Ракурси“ продължава до 2 октомври.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна