Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Момчиловци започва Фестивал на киселото мляко

| обновено на 21.09.18 в 15:41
Снимка: www.momchilovtsifest.bg

В родопското село Момчиловци започва четвъртият Фестивал на киселото мляко, култура и традиции. Той има за цел да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирене в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, традиции и занаяти. Кмет на Момчиловци Сийка Суркова сподели за предаването "Хоризонт за вас", че в селото вече са пристигнали голяма част от гостите от Китай.

Гайди, песни, танци и добро настроение ще радват гостите на Момчиловци, а вечерта ще има празничен концерт. В утрешната програма е предвидена първа копка на мандра с българо-китайска инвестиция. Тя ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. 

Около Момчиловци има 27 параклиса и три светещи кръста, които са причина селото да е и център на религиозен туризъм. Имам и лековито аязмо. Няколко маршрута обикалят Момчиловци покрай параклисите и са кръстени "по пътя на вярата". Има и екопътеки. Преди две години Момчиловци е обявено за център за здравно-духовен поради здравословната си кухня, чистят въздух и вода и вярата, припомни кметът. 

Тази вечер ще е официалната церемония по откриване на фестивала, под мотото "Киселото мляко - новият път на коприната".

Програмата предвижда изложение на производители на млечни продукти, на народни-художествени занаяти, био и екопродукти, представяне на китайската култура и занаяти, както и на преминалите успешно курса по китайски език и връчване на дипломи.

"Една част от тях за втора поредна година изучават китайски език. С голям интерес жителите на Момчиловци учиха един много различен от нашия език", каза Суркова.

В събота е организирано празнично народно веселие, конкурс за детска рисунка на тема "Вълшебството на киселото мляко", работилничка за килимчета с ароматни местни билки и шарени хартиени цветя, лекция на тема: "Киселото мляко и ползите за здравето".

В неделя ще има кулинарно и награждаване на победителите в конкурсите за кулинарни специалитети и в любителски фотоконкурс "Природата и киселото мляко, здраве и дълголетие".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна