Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен. 

"По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики да подкрепят предложенията на комисаря по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом. Може би предложението на Брюксел няма да доведе до реформата на Световната търговска организация, която е залегнала в него, но поне част от идеите могат да бъдат осъществени. Като имаме предвид, че Съединените щати "играят твърдо" със Световната търговска организация, това дава шанс на Европейския съюз да привлече на своя страна останалите страни - членки на организацията. Дали Съединените щати ще се присъединят на по-късен етап, предстои да видим. Все пак Доналд Тръмп няма да бъде президент вечно, а новият президент - независимо дали ще бъде след две или след шест години, може да е привърженик на организацията. Трябва обаче да имаме предвид, че някои от съветниците на Тръмп вярват, че глобалната търговия може да се доминира чрез силата и големината на държавата, а не чрез организация, базирана на правилата. Именно това може да е причината администрацията на Тръмп да иска да унищожи Световната търговска организация".

"Ако Европейският съюз успее да си изиграе картите правилно, той може да се превърне в по-важен играч на световната сцена - и във финансов и икономически план, и по отношение на геополитическото влияние. До голяма степен за това помага и фактът, че Съединените щати не са партньор, на когото може да се разчита особено в момента", каза германският икономист, но допълни, че се съмнява това да се случи. 

"Освен това самият Европейски съюз не е фокусиран в момента. Той е много разделен заради Полша и Унгария. Има и сериозно разединение в мненията на отделните държави за икономическите политики, които трябва да бъдат водени от Брюксел и Франкфурт. Погледнете само сигналите от Италия и от Германия - това са много големи държави, но имат тотално различни виждания за макроикономическата политика на съюза. Ако съюзът не успее да се обедини около единна позиция, шансът да се извлекат позитиви от търговската война, започната от Тръмп, намаляват“. 

Експертът направи коментара си заради новата фаза в търговската война между САЩ и Китай, след като от понеделник стоки за 200 млрд. долара ще бъдат обложени с 10 %, а от януари догодина ставката на търговската тарифа ще се увеличи до 25 %. Става дума за широк спектър от стоки, голяма част от които - част от ежедневието на американците, а ефектът е логичен - поскъпване на цените. Отговорът на Китай - мита за около 60 млрд. долара - е фокусиран, а най-сериозно ще се усети върху два ключови за Съединените щати продукти - втечнения природен газ и соята.

„Въпросът е дали избирателите ще обвинят Китай, или ще обвинят Тръмп за тази ситуация. Сигнал за това ще получим на междинните избори през ноември. Ако избирателите решат, че Китай е виновен за ситуацията, те вероятно ще подкрепят Тръмп, защото се бори с нечестната търговска практика. Освен това не трябва да забравяме, че Тръмп обеща субсидии не фермерите, така че може да получи тяхната подкрепа“, заяви Себастиан Дулиен.

Пет милиарда долара вече са достъпни от началото на септември. Четири милиарда от тях - за производителите на соя, а останалите - най-вече за свиневъдите и производителите на памук. Тъй като Китай удари соята още при първата серия санкции, през лятото Тръмп поиска от председателя на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер Европа да купува повече от този продукт и получи обещание в замяна на замразяване на идеята за налагане на мита върху европейските производители на автомобили.

„Първият проблем идва от това как Юнкер ще определи откъде ще се купува соята, например. Това е пазарна икономика. Хората сами могат да решават откъде да си купуват този продукт. Юнкер изобщо не може да има думата по този въпрос - от една страна. От друга, опасността е, че избирателите ще считат това обещание като успех на Доналд Тръмп. Може и да не се стигне до продажба на повече соя, но самият факт, че Юнкер е обещал, може да помогне на Тръмп. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна