Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска да има храни с регламентирана печалба за производители и търговци

| обновено на 25.09.18 в 12:16
Снимка: armymedia.bg

ВМРО инциира разговори за промяна в Закона за потребителите. Целта е изработване на т.нар. "социална кошница" с хранителни продукти от първа необходимост, чиито цени да са с ясно определена ставка за печалба на производител и търговец. 
Предложението е предизвикано от дебатите за цената на хляба след поскъпването на газа от 1 октомври и от опита на земеделския министър Румен Порожанов да преговаря с големите търговски вериги да продават хляба без печалба. От ВМРО предлагат да се изготви социална кошница с основни хранителни продукти от първа необходимост, чиито цени да са с ясно разписана ставка за печалба на производител и търговец.  Предложението е предизвикано от дебатите за цената на хляба след поскъпването на газа от 1 октомври и как тя да се регулира. 

Идеята беше оповестена от председателя на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов на страницата му във Фейсбук. Според него социалната кошница трябва да включва: хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, а цените да имат максимална ставка за печалба, която да ограничи надценката на търговците. 

Според Каракачанов пример за дисбаланс е производителите да печелят по 5 стотинки от хляб, а търговците – 30 стотинки. От началото на октомври хлебопроизводителите предвиждат скок в цената на хляба заради увеличението на тока, природния газ и лошата реколта. На някои места в страната поскъпването вече е факт. 

Преговорният екип ще бъде ръководен от заместник-председателя на партията и на парламентарната група на "Патриотите" Искрен Веселинов, който заяви: 

"С тази идея ние ще проведем среща с министъра на икономиката, тъй като това е в неговия ресор. Факт е, че надценките специално за хляба се разпределят 1 към 6 между производител и търговец и няма никаква логика, примерно, производителят да добавя 5 стотинки печалба върху един хляб, а търговецът - 30. Явно там е големият резерв и явно поне за определени типове хлебни изделия, които са жизнено важни за поддържане стандарта на хората, трябва да има някакъв регламент. Същото важи и за други стоки от така наречената "малка потребителска кошница"".

Разговори ще бъдат проведени и с представители на браншовите организации. Срокът за постигане на споразумение по внасяне на законодателни промени е 14-дневен.

Преди седмица земеделският министър Румен Порожанов обяви, че държавата преговаря с големите търговски вериги у нас да продават хляба без печалба, за да се предотврати поскъпването му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени