Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Проблемът с Иран трябва да бъде решен чрез диалог

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова проблемът с Иран да бъде решен чрез диалог и мултилатерализъм.

В реч пред Общото събрание на ООН той заяви, че споразумението от 2015 г., от което Съединените щати излязоха, помага за обуздаване на ядрените амбиции на страната.

„Кое ще ни позволи наистина да решим ситуацията в Иран и кое ни позволява да я стабилизираме? Законът на по-силния? Едностранният натиск? Не! Ние знаем, че Иран беше поел по пътя на военните ядрени разработки и кое ги спря? Споразумението от Виена от 2015 година“, каза Макрон.

„Както казах и преди година, не трябва да  влошаваме напрежението на регионално ниво, а да предложим по-широк дневен ред, което ще ни позволи да решим всички проблеми, предизвикани от иранската политика - ядрени, балистични, регионални, чрез диалог и мултилатерализъм“, посочи френският президент.

Макрон обяви борбата с неравенството като основен приоритет по време на председателството на Париж на страните от Г-7 през 2019 г. Той заяви, че е нужно и дълбоко преразглеждане на формата на организацията, която включва САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, като намекна за разширяване, без обаче да посочи други страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна