Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Има промяна в поведението на САЩ, смята анализаторът

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев.

"Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на САЩ в ООН. Когато говорим за глобализъм, трябва да имаме предвид, че някои от нещата не бива да бъдат отричани - възможността да се пътува, да се учи, стандартите за качество и т.н. Това, за което става дума е, че Америка престава да налага този тип глобализъм, който се възприема като диктат. Тя се обявява за силни национални държави и силни национални ценности. Много повече ми прилича на друга формула на глобализъм - мултиполюсен свят", каза Гърдев.

"Смятам, че заявлението на Тръмп в ООН тепърва ще бъде оформено в практически действия. САЩ не могат да се откажат от определени региони и политики. Противниците на Тръмп го обвиняват точно в това - че се отказва да налага властта на Америка. Всичко ще зависи от това дали той ще успее да наложи своята визия за бъдещето на Америка.   Вижте само за година от колко международни организации излезе. Глобализмът има няколко измерения.  От една страна той е продуктов глобализъм, от друга - финансов, който има противоречия на терена с другите свои събратя", отбеляза Димитър Гърдев.

Той добави, че "вътрешнополитическата реторика прозира винаги и във външнополитическите изявления. Изявленията на Тръмп са насочени към американския работник, който разчита на собствения си труд."

Тръмп говори за Америка на първо място, но това може да се тълкува и като "да запазим страната, а не да я жертваме в името на футуристични идеи", допълни Гърдев. Той даде за пример Великобритания и Русия като страни, пострадали именно от такива идеи и политически авантюри.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна