Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриян Вуксанович: Трябва да се ценят стремежът и усилията на Черна гора да стане част от ЕС

Адриян Вуксанович и Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

2025 година не е самоцел за страната за присъединяване към Европейския съюз, но не бива да се губи ентусиазмът с допълнително разсрочване на процеса. Това каза в специално интервю за "Хоризонт" председателят на Комисията по европейска интеграция на парламента и ръководител на пристигналата у нас парламентарна делегация от Черна гора Адриян Вуксанович.

„Черна гора иска да бъде част от европейската общност и от ЕС. Мога да потвърдя, че в черногорските институции и сред черногорските граждани има сериозен ентусиазъм и самото протакане на самия процес неминуемо ще доведе до спад на този ентусиазъм. От друга страна трябва да се цени нашият стремеж и усилията ни да станем част от ЕС, защото трябва да гледаме реално на нещата. Има и други субекти, които са заинтересовани Черна гора и страните от Западните Балкани да бъдат част от други интеграционни процеси, които не са европейски. Наистина това са онези центрове извън Черна гора, които се опитаха първоначално да попречат на членството ни в НАТО и които искат да имат свои инсталации в страните от Западните Балкани“, каза той.

Адриян Вуксанович уточни, че страната е готова да проведе необходимите реформи, за да стане пълноправен член на ЕС: „Ние в Черна гора никога не сме били обременени от самата дата за членство в ЕС или от формалното присъединяване към него. Онова, което е важно, е, че ние държим на европейските ценности и това трябва да се институционализира. Ние трябва да проведем определени реформи, за да може гражданите да почувстват ползите от самия процес на присъединяване. Ние не следваме дневния си ред, за да влезем в параметрите не някоя статистика или да покрием някакви критерии. Правим го с пълното съзнание, че това е важно за нашите граждани, за Черна гора и за нейния просперитет“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна