Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Нито един от представените здравни модели не е панацея за сегашната система

Аркадий Шарков
Снимка: БНР

Най-накрая Министерството на здравеопазването се отваря към всички – към медиите, към експерти, към всичко останало и мисля, че това е крачка в правилната посока. Това каза здравният експерт Аркади Шарков в интервю за предаването „Нещо повече“.

Шарков беше сред участниците на вчерашната среща между здравни експерти, на която министър Кирил Ананиев предложи два модела на здравна реформа. Според него нито един от представените от здравния министър модели не е панацея за сегашната система: „Преди да стигнем до който и да е от тези два модела трябва да се извърви дълъг път с реформи, за да може да се обсъжда реално финансовата част, защото тези модели единствено касаят финансовата част на здравеопазването. И в двата модела има предимства, но има и много недостатъци. Първият, при който НЗОК ще се съревновава със застрахователни дружества. Интересното в случая е, че Касата е осигурително, докато другите са застрахователни, т.е. тя ще трябва да създаде свое подопечно застрахователно дружество и на тази база да се съревновава. Другото е, че кое частно застрахователно дружество би се състезавало наравно с Касата, след като НЗОК зад гърба си има Министерството на финансите и национален бюджет, който може във всеки момент да я измъкне от фалит.“

Според него с допълнително внасяни 12 лева от всеки пациент няма да се премахне нерегламентираното плащане. Най-голям процент доплащане се намира при лекарствата и при медицинските изделия: "По отношение на болниците този процент е между 12-15% от нашия джоб, но в голям размер. Първо трябва да се замислим за реформи в тези сфери, където доплащането е най-голямо. Най-интересното е, че за медикаментите доплащането е за най-социално значимите заболявания – 70% от доплащането за медикаменти отива за сърдечно-съдови заболявания. Понеже редките заболявания в повечето случаи са напълно реинбурсирани от страна на НЗОК. Така че проблемите в системата могат да се задълбочат с включването на допълнителните 12 лева към здравноосигурителната вноска“.

Шарков разясни, че трети модел в здравеопазването би се осъществил, ако Касата осигурява базов пакет от услуги за всичките си граждани и всеки сам да решава дали да доплати за доброволна застраховка: „Другото от нещата е, че когато процентът скочи от 6 на 8%, целта на тези 2% резерв бяха за преразпределяне към здравните фондове. Ще бъде по-разумно, ако се отделят 2% от бюджета на Касата и след като минат всички реформи и се види, че наистина има нужда от повече пари в системата тогава да бъдат добавени и нагоре пари. Но по отношение на приходната част държавата трябва да изпълни своите задължения спрямо всички, които осигурява“.

Експертът подчерта, че се наблюдава желание за реформирането на различни сектори в здравеопазването. Според него е възможно в следващата една година да се пристъпи към въвеждане на нов модел в здравеопазването.

Според Аркади Шарков, за да има добър контрол е необходимо въвеждането на Национална здравна информационна система.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна