Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НТ "Иван Вазов" ще отбележи 170-годишнината на патрона си с пиесата "Нова земя"

Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова, БНР

През 2020 година Народният театър "Иван Вазов" ще отбележи 170-годишнината от рождението на своя патрон с поставянето на сцена на пиесата "Нова земя" по едноименния роман на Вазов. Това съобщи в интервю за предаването "Преди всички" директорът на театъра Мариус Донкин. "Желанието ми да възстановим отношението си и смисъла на един роман, който навремето при неговото излизане е унищожен от критиката", посочи той.

"Нова земя" излиза през 1896 г. и още в началото е подложен на много сериозна критика. Романът проследява живота  на част от героите от "Под игото" в следосвобожденската епоха.

"Народният театър знае в доста точни форми какво ще прави до края на 2021 година. Има неща, които отсега трябва да подготвим, защото имаме юбилейни чествания - 170 години от рождението на нашия патрон, 2021-а са 100 години от смъртта му" - обясни Донкин.

Очаква се през 2020 г. Боб Уилсън -  едно от световните имена в театъра, да режисира  "Бурята". В началото на този ноември ще бъде и премиерата на  "Даскала". "Това моноспектакъл, който се играеше Велко Кънев, това е нашият жест като честване на паметта му", отбеляза още Мариус Донкин. 

Народният театър ще отбележи и юбилея на актьора Владимир Пенев на 24 октомври с премиера на  Голямата сцена на "Бащата на Зелер" с режисьор Диана Добрева.

Театърът приключи изминалия сезон със солидна равносметка - почти 600 изиграни представления, 120 хиляди зрители и общо 10 награди „Икар“ и „Аскеер“. 

Цялото интервю с Мариус Донкин чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени