Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера за България на "Орфеева комета" от Добринка Табакова

Добринка Табакова в БНР
Снимка: БНР

Симфоничният оркестър на БНР открива празничния си 70-и сезон с концерт тази вечер от 19.30 ч. в зала "България". Премиерно за България ще бъде изпълнението на пиесата  „Орфеева комета“ от Добринка Табакова. Произведението е специално поръчано от Европейския съюз за радио и телевизия по повод отбелязването на 50-годишнината на Еврорадио. 

Световната премиера на "Орфеева комета", изпълнена от Концертния оркестър на Би Би Си през 2017 година, беше излъчена на живо по 44 радиа и телевизии в 36 страни в цял свят. От същата година Добринка Табакова е резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. "Орфеева комета" вече има няколко изпълнения в Германия и в Швейцария.

Творби на Добринка Табакова в рамките на две седмици ще звучат още във Великобритания и Австралия, а в "Карнеги хол" в Ню Йорк предстоят Български концертни вечери в средата на октомври, отново с нейна музика в програмата.

Табакова е родена в Пловдив. От малка живее в Лондон. Първият й авторски диск "Струнни пътеки" печели много отличия, сред които на BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews, и влиза в Топ 3 на Британските класации за класическа музика. През 2013 г. авторският албум на Добринка Табакова "Струнни пътеки" получава номинация за "Грами" за най-добър сборен албум с класическа музика.

Интервю на Валерия Николова и Ирена Гъделева с Добринка Табакова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна