Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел обяви четиристранна среща на върха за Сирия

| обновено на 28.09.18 в 18:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среща на върха за Сирия ще се състои следващия месец с участието на Турция, Франция, Русия и Германия. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместната пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган в Берлин.

Последният бастион на бунтовниците в Сирия, районът Идлиб, ще е във фокуса на четиристранната среща през октомври. Именно от Идлиб може да тръгне нова бежанска вълна към Европа заради очакваните военни действия. Общ интерес на Германия и Турция е конфликтът в Сирия да намери скорошно решение.

Ангела Меркел обаче постави акцент и върху разделителните линии между Анкара и Берлин: „От една страна имаме общи стратегически интереси. Германия има интерес да развива добри отношения с Турция. Но от друга страна имаме съществени различия по въпроса, как изглежда една свободна и демократична държава. И те си проличават не на последно място по ареста на германски граждани. Според мен това посещение и за това е важно, защото различията трябва да се дискутират и могат да се преодолеят само чрез диалог“.

В турски арест все още се намират германски журналисти и турски опозиционни политици, което изведе стотици протестиращи по улиците. Демонстрантите се събраха близо до канцлерството в Берлин с лозунги за спазването на човешките права и свободата на словото.

„Ердоган превърна Турция в страна без човешки права. Няма права за работещите, няма права за пресата. Такъв човек не може да получава непрекъснато помощ“, коментира протестиращ в Берлин.

А по време на пресконференцията се стигна до инцидент - охраната отведе турски журналист, който от години живее в Германия, който бе облечен с фланелка с надпис: „Свобода за журналистите“.

Реджеп Ердоган е предал на Германия списък с 69 души, участвали или подкрепяли в опита за преврат, с искане да бъдат екстрадирани от Германия.

Турция очаква Германия да екстрадира привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат през 2016-а година. Ердоган каза още, че в Германия живеят стотици привърженици на терористичната организация на Гюлен.

По повод упреците към Турция, че не спазва демократичните принципи, Ердоган каза: „Когато говорим за правова държава, много е важно да уважавате нашата правосъдна система. Всеки, който вярва в демокрацията, ще се съгласи с мен“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна