Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция "Традиции и преходи" за 90-годишнината на катедра "Англицистика и американистика" на СУ "Св. Климент Охридски"

Катедра "Англицистика и американистика" на СУ "Св. Климент Охридски“ през 2018 отбелязва своята деветдесета годишнина с Международна конференция под мотото „Традиции и преходи“. Събитието е съвпада и с честванията на 130-та годишнина от създаването на СУ "Св. Климент Охридски". Международната конференция "Традиции и преходи" (Traditions and Transitions) събира 85 учени от различни поколения, държави и теоретични нагласи, от почетни професори до докторанти.
Почетен гост на събитието е Джеймс Дойч – куратор по фолклористика и културно наследство към музейния комплекс „Смитсониън“ във Вашингтон, САЩ. Той е разработвал програми и организирал изложби на различна тематика, като Корпусът на мира, Театър "Аполо" в Ню Йорк, Националната агенция за аеронавтика и космонавтика на САЩ (НАСА), Горската служба на САЩ, Китай, Втората Световна Война, Пътят на коприната, служителите на Белия дом и много други.
Джеймс Дойч е професор в Катедрата по американистика на университета "Джордж Вашингтон", където преподава американски фолклор и история на американското кино. Води курсове по американска история, култура и кино в университети в Армения, Беларус, България, Германия, Киргизстан, Норвегия, Полша и Турция.
Преподаването на английски като университетска дисциплина в България започва през 1888 г., когато е създаден и самият Софийски университет. Първоначално обучението по англицистика се предлага в рамките на Катедрата по германистика на СУ. Четиридесет години по-късно университетската англицистика се обособява в самостоятелна специалност. Пионерските усилия на нейните първи професори Константин Стефанов и Руси Русев, а от трийсетте години насетне и на придобилия международно признание шекспировед проф. Марко Минков, утвърждават високи стандарти и формират специалност английска филология като една от най-изявените области на българската академична хуманитаристика. И най-краткият исторически обзор не може да не отбележи най-изявените представители на тези поколения преподаватели в катедрата - учени от ранга на лингвистите проф. Жана Молхова и проф. Андрей Данчев, и забележителни литературоведи и преводачи като проф. Владимир Филипов и проф. Александър Шурбанов, почетен доктор на университетите на Кент и Съри.
Катедра "Англицистика и американистика" предлага и четири утвърдени магистърски програми: "Комуникация: език, литература, медии", "Език и култура", "Превод с английски и френски език" и "Конферентен превод".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна