Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плодове и зеленчуци-рекордьори и скоростно наливане на вино в дамаджана на Празника на плодородието в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

11-о издание на традиционния Празник на плодородието в Кюстендил започва в събота и ще продължи два дни. Предвидени са карнавал на плодородието  с участието на малчугани от детските градини. В 12 часа е официалното откриване на изложба с представяне на над 100 сортове ябълки от института по земеделието край града.


Празникът включва няколко конкурса -  за „Най-голяма ябълка”, „Най-красиво аранжиран щанд”, „Плодове и зеленчуци характерни за Кюстендилския край". Организаторите от общината припомнят, че през годините са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери – например картоф, тежащ  1,300 грама от с.Жабокрът, чушка с дължина 41 см от с.Ябълково, лук  - 950 гр. от с.Багренци, ябълка – 645 гр.от Таваличево.  


Тези рекорди могат да бъдат надминати на започващия днес празник. Има и много емоционалин игри, дисциплини и състезания, казва началникът на служба "Култура" Дима Укалска:


"За всеки, който е силов състезател и може да кляка с 6-килограмова касетка за време. Белене на картофи за сръчните жени, наливане на вино в дамаджана за бързина, както и бързо редене на чаши. В щафетните игри пренасяме зелки и стреляме в бидон", изброи някои дисциплини Укалска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени