Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт приветства сделката за ревизиране на търговското споразумение НАФТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските акции стартират търговията на Уолстрийт в понеделник със солидни повишения, тъй като инвеститорите приветстват постигнатата в последните минути сделка между САЩ и Канада за ревизиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, популярно като НАФТА, включващо и Мексико.

По този начин тристранната зона за свободна търговия за 1,2 трлн. щатски долара беше спасена от колапс след нейното успешно действие от близо четвърт век насам (споразумението НАФТА е в сила от 1994-а година), като в същото време се подновиха и надеждите на глобалните инвеститори за прогрес в преговорите между Съединените щати и останалите техни основни търговки партньори, включително Китай.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на последното за годината тримесечие с над 200 пункта (с 0,8%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,67% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,7%.

Добро повишение бележат акциите на американските автомобилни компании с оглед на факта, че президентът Доналд Тръмп успя да принуди Канада и Мексико да увеличат дела на автомобилите, произвеждани в Северна Америка и да установят минимална часова надница за работещите в сектора. Вашингтон също така ще получи отстъпка от Канада да ограничи автомобилния си износ за САЩ, като новото споразумение, известно като USMCA ще затрудни и глобалните производители на автомобили да сглобяват евтини коли в заводите в Мексико.

Всичко това допринася за поскъпване на акциите на Ford Motors и на General Motors с около 1,8%.

Здрав ръст от близо 17% бележат акциите на Tesl Inc., след като предприемачът Илон Мъск сключи изненадващо споразумение с американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) да плати глоба от 20 милиона долара и да се оттегли от поста председател на съвета на директорите на „Тесла“, но в същото време да остане главен изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили.

Подобреният инвеститорски риск-апетит с оглед на спасяването на тристранното споразумение между САЩ, Канада и Мексико се отразява позитивно и на водещи американски компании, разчитащи на износа, като акциите на Boeing се повишават с 1,4% и на Caterpillar Inc. - с 0,75%.

Силен ръст с близо 13% бележат и акциите на General Electric Co., след като намиращият се в затруднения индустриален конгломерат обяви, че заменя досегашния изпълнителен директор Джон Фланъри ще бъде заменен.

Трябва да се има предвид, че търговията в понеделник е първата както за октомври, така и за последното тримесечие на годината и следва много силното представяне на Уолстрийт през предходните три месеца.

В рамите на третото тримесечие широкият индекс S&P500 нарасна с над 7%, отбелязвайки най-солиден растеж от края на 2013-а година, докато индексът DJIA се повиши с 9%. И двата фондови индекса успяха да нараснат за 11-то от последните 12 тримесечия. Технологичният индекс Nasdaq Composite също успя да поскъпне с над 7% през периода от юли до септември, отбелязвайки стабилно повишение за девето поредно тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна