Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ню Йорк Таймс": Тръмп получил над 400 млн. долара от родителите си, като им помагал да избегнат данъци

| обновено на 03.10.18 в 07:51
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е получил еквивалента на днешни 413 милиона долара от родителите си, отчасти благодарение на способи за укриване на доходи. Това пише в. "Ню Йорк таймс" в разследване на имотното състояние на американския президент, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Голяма част от тези пари Тръмп получил, като помагал на родителите си да избегнат плащане на дължими данъци чрез създаване на корпорация с четиримата си братя и сестри, за да прикрие милиони долари, получени от бизнеса с недвижими имоти на баща им Фред Тръмп.

Смята се, че децата на Фред Тръмп са получили общо "сума, съществено надхвърляща един милиард долара", от родителите си през годините. При данък "наследство и дарение" от 55 процента те е трябвало да платят 550 милиона долара, но са дали само 52,2 милиона, пише вестникът.

Според цитирани от вестника данъчни експерти все още е възможно на Тръмп да бъдат наложени глоби за данъчна измама.

По-рано в коментар за младите американци президентът обяви, че са настъпили трудни времена в Америка, когато всеки може да те обвини:

„Сега времената са трудни. Може да си бил безупречен през целия си живот и да дойде някой, не е задължително да е жена, и да те обвини в нещо, и автоматично ставаш виновен. Това е плашещо в наше време“ 

Адвокатът на Тръмп Чарлс Хардър определи като "стопроцентова измислица" твърденията на "Ню Йорк таймс" за данъчна измама и укриване на данъци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени