Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС подкрепи кандидатурата на Красимир Влахов за КС, БСП се въздържаха

Влахов: Достъпът до конституционно правосъдие трябва да се разшири

| обновено на 03.10.18 в 19:29
Красимир Влахов
Снимка: БГНЕС

Всички съдилища да могат да сезират Конституционния съд поиска номинираният член на съда от квотата на парламента Красимир Влахов. За разширяване на достъпа до конституционното правосъдие се обяви единственият кандидат за конституционен съдия от квота на Народното събрание Красимир Влахов:

“Мисля, че в 22 от държавите членки на ЕС има индивидуална конституционна жалба, в шест, сред които България, няма, но в повечето държави са предвидени компенсиращи механизми, така че липсата на индивидуална конституционна жалба да бъде преодоляна по друг път“.

“Познати са най-различни сравнителни модели, с които под една или форма, може да се разшири достъпа до конституционно правосъдие за защита на основните човешки права и свободи“, мотивира позицията за отваряне на КС за жалби  бившият заместник  - председател на ВКС, но уточни, че в професионална дискусия трябва да се търси балансира между повече достъп до съда и опасността да се превърне в четвърта съдебна инстанция.

Преди въпросите на депутатите той  определи номинацията си като "най-високото професионално признание за един юрист". “Признавам си изкуших се“, призна пред журналистите Красимир Влахов.

В залата чу признания в професионализъм и от подрепилите го, и от въздържалите се.  Крум Зарков от БСП изрази съжаление, че Влахов е сам в състезанието, а то изглеждало предрешено:

“Това не прави по-слаба вашата кандидатура, но я отслабва обществено-публчния поглед, който е важен и за работата на конституционния съд“, коментира Зарков.

 “Ако настояваше БСП за непредрешеност, имаше възможност да не оттегля кандидатурата, напротив сега да имаме състезание“, напомни на Крум Зарков за нереализираната номинация на Янаки Стоилов, председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Край на политическите спорове сложи патриотът Емил Димитров:

“В момента ние си играем на това, някой някъде задал въпрос и ние сега да ги слушаме, нали дойдохме ние да зададем въпроси и ние да гласуваме, дайте ни възможност да го направим“.

Резултататът  - 12 "за" и четирима "въздържал се".

Бившият заместник-председател на Върховния касационен съд беше изслушан от правната парламентарна комисия и получи подкрепата на представителите на всички парламентарни групи, без тези от БСП. Нейните четирима представители гласуваха "въздържал се", както се очаква да гласуват и останалите им колеги в петък, когато номинацията на Красимир Влахов ще се гласува в пленарната.

Парламентарната група на ДПС е останала с добри впечатления от кандидата за конституционен съдия Красимир Влахов, който днес провежда разговори с част от парламентарните групи.
      

Предстои ДПС да прецени дали да подкрепи кандидатурата, каза Мустафа Карадайъ след днешната среща:

“Ние сме много доволни от проведената среща и от позициите, изразени от г-н Влахов, но все пак парламентарната група ще се събере на заседание и ще вземем решение“. 

Днес парламентарните групи на ДПС и "Воля" изслушват кандидата за конституционен съдия Красимир Влахов, издигнат от управляващите.

Срещите с парламентарните групи са инициирани от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

До този момент от БСП не са решили дали ще искат отделни разговори с единствения кандидат за конституционен съдия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна