Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската кинозвезда със $129 млн. глоба за неплатени данъци

Актрисата Фан Бинбин на кинофестивала в Кан през май 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Звездата на китайското кино Фан Бинбин, за която неотдавна бе оповестено, че изчезнала, е глобена в Китай с еквивалента на $129 млн. заради неплатени данъци и такси, предаде Би Би Си. 37-годишната актриса пусна дълго извинение по случая в социална медия.

Ако Фан плати глобата, наложена от данъчните власти, които открили, че тя и контролираните от нея фирми не са платили данъци за десетки милиони долари, то кинозвездата ще избегне наказателно преследване, посочва агенция Синхуа.

Актрисата била проверявана заедно с други знаменитости за начина, по който обявяват приходите от договорите си. Твърди се, че някои филмови звезди използвали т.нар. "ин-ян договори" – практика, при която един договор показва истинската сума, а друг – по-малка, която се подава на данъчните.

Фан Бинбин бе много активна в социалните мрежи и има повече от 62 милиона последователи в родината си, но от края на месец май бе безмълвна в Weibo - китайския Туитър, след като бе обвинена в данъчни измами във връзка с доходоносен договор.

Днес тя наруши мълчанието си, като написа в Weibo: „Толкова се срамувам от това, което направих. Искрено се извинявам на всички“.

Фан посочва, че приема наложените глоби и ще се опита да преодолее трудностите, за да ги плати.

Актрисата похвали и управляващата комунистическата партия, като написа:

„Без добрите политики на партията и държавата и без любовта на хората нямаше да има Фан Бинбин“.

Бинбин е участвала в суперпродукциите „Железният човек“ и „Х-мен“, а освен това е манекенка и продуцент. Тя бе член на журито на кинофестивала в Кан през 2017 г. Скоро по екраните ще се появи трилърът „355“, в който тя партнира на Марион Котияр и Пенелопе Крус.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна