Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът: Трябва да сме по-твърди в отстояването на интересите си – и в България, и в Украйна

| обновено на 04.10.18 в 09:45
Илиана Йотова с български деца в Украйна
Снимка: БГНЕС

Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна и срещите ѝ с бесарабските българи – най-голямата ни историческа диаспора.

Йотова ще посети селата Бановка, Лощиновка и Криничное, които са създадени от български преселници преди близо два века. В Криничное е роден историкът Димитър Агура – един от първите преподаватели по история в Софийския университет и няколко пъти ректор на висшето учебно заведение. 

Днес тя е на посещение в селата Бановка и Криничное и в град Измаил. За предстоящия утре празник в Болград Йотова коментира, че сигналът на българската държава е категоричен и ясен – всички институции ще бъдат там, за да засвидетелстват своята почит, уважение и преклонение. 

Вицепрезидентът ще разговаря с кметовете на селата в Измаилския район и ще се срещне с българската общност там:

"За пръв път в Украйна чух за България да се говори като за "Българията" – като една мечта, като нещо, което съществува на този свят, и като се обърнеш към него, всички въпроси и проблеми са решени", заяви Йотова.

Пред сънародниците в Одеса тя изтъкна, че София трябва да настоява пред украинските власти за развитие на региона, населен с българи.

"Трябва да бъдем много по-твърди в отстояването на интересите ни – и там в България, и тук в Украйна. Иска ми се и нашата общност тук да е много по-обединена. Само това е залогът за постигане на успех", каза вицепрезидентът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна