Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Холандия и САЩ обвиниха Русия в кампания от кибер атаки по цял свят

Москва отхвърли обвиненията като "безпочвени"

| обновено на 04.10.18 в 18:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандските власти съобщиха, че са експулсирали четирима руски шпиони, след като е била осуетена хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Американското министерство на правосъдието повдигна обвинения на седем агенти от Руското разузнавателно управление за кибератаки срещу спортни организации като Световната и американската антидопингови агенции, както и компанията за ядрена енергия "Уестингхаус".

Британския център за киберсигурност съобщи за четири големи кибератаки срещу фирми в Русия и Украйна, американската Демократическа партия и телевизионна мрежа във Великобритания. Британският посланик в Холандия Питър Уилсън подчерта:

"Както показаха нашите данни, руското разузнаване се е намесило в свободни избори и е провело враждебна кампания от кибератаки срещу държавни и цивилни цели. Руското разузнаване е агресивна, добре финансирана организация на руската държава. Не можем повече да позволим агресивните им действия по целия свят срещу важни международни организации и то безнаказано".

Британският премиер Тереза Мей и холандският ѝ колега Марк Рюте заявиха, че Русия очевидно не зачита световните ценности, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да прекрати цитирам "безразсъдното си поведение".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори, че обвиненията са безпочвени:

"Без каквото и да е разграничение, всичко беше смесено в един флакон - разузнаването, кибершпионите, антидопинговата агенция - като някакъв дяволски парфюмен коктейл. Богатото въображение на колегите ни във Великобритания не знае граници".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна