Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България показа световно ниво във високопланинското бягане

Емили Хоугууд, Бритъни Питърсън и Антония Григорова
Снимка: Пирин Ултра

Първи медал за страната ни в Световните серии по скайрънинг при жените - на родна земя Антония Григорова зае третото място на почетната стълбичка в дисциплината Скай Екстра в състезанието Пирин Ултра, което се проведе през последните три дни.

"Имаше силно международно участие. Доста от елитните състезатели се отказаха и не успяха да завършат. За мен си беше голяма битка. За първи път успях да се кача на стълбичката, което ме радва, но пък изгубих второто място на финален спринт" - разказа пред БНР Григорова.

Тя измина предизвикателното 66-километрово трасе (с денивелация от 4400 м) за 9 часа и 39 минути, на едва 22 секунди след финиширалата втора Емили Хоугууд от Зимбабве. 

Това не е първи медал за страната ни в Световните серии по скайрънинг. През 2016 г. Кирил Николов-Дизела финишира втори на най-престижното състезание от такъв тип в Северна Америка, Run the Rut. Същата година той извоюва трето място в Limone Extreme Skyracе, Италия, а през 2017 г.  - трето място в "Олимпус маратон" в Гърция, отново кръг от Световните серии.

Тази година "късата" дистанция на Пирин Ултра също беше част от Световните серии в дисциплината Скай Екстра - осми, финален етап. Първото място при жените беше заето от американката Бритъни Питърсън, с време 9 часа и една минута, с което беше подобрен рекордът по това трасе с повече от два часа.


Ето какво разказа пред БНР Питърсън: "Беше красиво! Толкова много планини във всички посоки! Трасето беше много предизвикателно и трудно - три дълги части с изкачване от над 4000 метра. Започнах бавно и този подход се оказа печеливш - чувствах се толкова силна, колкото се надявах, във втората част. Това ми помогна да имам по-голяма преднина за втората половина, знаех, че трябва да завърша силна, за да се уверя, че ще успея на финала. Накратко - чудесен ден, обичам този район! Супер състезание и забавно преживяване! Много съм благодарна за възможността да дойда в България".


Бритъни беше подкрепяна от сънародничката си Хилъри Джерарди, която беше събрала достатъчно точки, за да не стартира, a само да приеме титлата в крайното класиране в Скай Екстра. Тази дисциплина е с трасета, които са едновременно екстремно трудни като техничност и ултра дълги - от 50 км до 100 км, с минимум 3200 м вертикално изкачване. През 2018 г. Скай Екстра включва 8 старта, като за финалното класиране се вземат предвид четирите най-добри резултата на бегачите.

При мъжете по 66-километровото трасе на Пирин Ултра победител е испанецът Пере Аурел. Той постави рекорд и измина разстоянието за 7 часа и 44 минути - с почти три часа по-малко от предишното постижение. Тази победа нареди испанския бегач на първо място в световната класация в Скай Екстра, след вълнуваща битка с Андре Джонсън и Дмитрий Митяев. Дотогава Митяев беше номер едно в света в тази дисциплина. На седмия кръг от Световните серии, който се проведе в Испания (Ултра Пиринеи), обаче, той получи травма в коляното и до последния момент не беше сигурно дали ще може да стартира в Банско. В крайна сметка, той се включи в надпреварата, заемайки третото място. Втори финишира французинът Бенат Мармисол.

Сред първите 10 най-добри в Пирин Ултра се нареди и младата ни надежда в планинското бягане - Александър Спасов, който зае 7-ото място.

Кирил Николов-Дизела, който участва в редица състезания през последните месеци, въпреки неизлекувана стара травма, застана на старта и в Банско, но прекрати участието си при хижа Пирин.


Родната ни планина затрудни чуждестранните бегачи. Номер едно в световната класация по скайрънинг при жените - Рагна Дебатс, спря състезанието на Тевно езеро. Рускинята Екатерина Митяева, която седмица по-рано зае първото място в Ултра Пиринеи, отпадна на хижа Демяница.


В дългата дистанция - 160 км, победител при мъжете е Божидар Антонов. Той финишира за 29 часа и 33 мин, следван от Димитър Атанасов и Калоян Пейчев. 

"С изключение на 50-те скучни равни километра, трасето е доста трудно и предлага голямо предизвикателство за участниците, поставяйки физика и дух на сериозни изпитания. Адмирации за всички справили се и най-вече - за последните участници, те са хората с най-силна воля, защото не мога да си представя какво друго ги движи напред толкова дълго. Браво и на тези, които прецениха възможностите си и решиха да отстъпят за момента, защото добрата преценка е гаранция за успешно дълголетие в спорта" - каза пред БНР Антонов, който това лято счупи рекорда за скоростно преминаване по Ком-Емине.

При жените първа на 160 км се класира македонката Мери Мирческа (42 часа и 57 мин), а на второ и трето място - българката Анета Ралчева и румънката Адина Типей.


Над 200 участници от 25 страни застанаха на старта на състезанието. Официалното откриване беше на 5-и октомври и съвпадна с празника на Банско. Елитните атлети, които бяха представени на откриването, бяха приветствани и от кмета на Община Банско Георги Икономов.


В организацията и провеждането на Пирин Ултра участваха десетки доброволци, сред тях бяха и няколко екипа на състезания-конкуренти.


Младен Данков - организатор на скайрънинг състезанието Adventure Sky Run: "Конкуренция няма. Идеята е да вдигнем нивото на състезанията, допълвайки се. Плюс факта, че Пирин ултра (късото трасе) е част от световните серии. Сравняваме часовниците - ниво, изисквания и пр. И най-вече се радваме, когато става нещо хубаво".


Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90-те години на миналия век те поставят началото с първите състезания  на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии България става част от това развитие.


"Получихме удължение на договора за Световната купа до 2021 г., т.е. състезанието остава в България за следващите три години" - каза директорът на Пирин Ултра Димитър Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна