Започва четвъртото издание на „Синелибри"

| обновено на 10.10.18 в 14:17
Жаклин Вагенщайн
Снимка: БГНЕС

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри" започва днес. До 24 октомври ще има повече от 300 прожекции на близо 50 филма, създадени по книги, в 9 града на страната. Рекорден е броят и на българските филми във фестивала, разказа пред „Хоризонт“ директорът му Жаклин Вагенщайн:

"По традиция сме имали по един български филм на година. Тази година има цели 11 български продукции. Има няколко нови категории в самото разпределение на филмите. Примерно тази година имаме книги по кино, тоест книги, които излизат след филмите, което е доста необичайно. Имаме естествено конкурсна програма, която се журира от международно жури. Тази година за първи път има българско участие в конкурсната програма с филма "Осем и деветнайсет" по книгата на Георги Господинов".

Тази година има и сериозна селекция от филми за писатели, сред които са Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд.

Коя е най-добрата екранизация ще стане ясно преди края на фестивала - на 16 октомври.

Фестивалът „Синелибри“ ще бъде открит тази вечер в зала 1 на НДК с прожекция на филма „На плажа Чезъл“ по романа на Иън Макюън. По-рано през деня британският писател ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Кин Стоянов, Александър Михайлов и Георги Кушвалиев (отляво надясно)

„Крилатия козел“ – библиотека за епиграми

„Епиграмата е къса като въздишка. Тя е въздишката на класическата поезия. На иронично-саркастичната, присмехулно-пародийната, дяволитата лирика. Защо лирика? Защото този тип нетипична поезия е интимна като споделяне с околните, тя е със специално отношение към първите между равните, тя е нахъсано четиристишие с характер, с настръхнала кучешка козина, тя е..

публикувано на 16.10.18 в 09:15
Режисьорът Маргарита Младенова

Сезонът за театър "Сфумато" е под знака на Радичков

През 2019 "Сфумато" навършва 30 години и ще бъде под знака на тази годишнина. Маргарита Младенова представя програмата и новите идеи. Вече 30 години ние правим дълбок и истински театър,  който да стига до големия въпрос, човекът да стигне до своя въпрос, да излъчи въпроса и да чака своя отговор... Да излъчим въпроса: "Защо съм тук" и после да..

публикувано на 16.10.18 в 09:06

Художникът Левент Море и сочните цветове на живота

Левент Море е роден в Казанлък през 1957 година, където и досега поддържа собствено ателие. Следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул, след това продължава образованието си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер. Днес той живее между София и Виена, изглежда и се чувства космополит, гледа оптимистично на нещата,..

публикувано на 16.10.18 в 08:25

Атанас Капралов: Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена

Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена, защото е паметник на културата от национално значение, заяви за "Хоризонт" Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, който от 40 години я стопанисва:   "Който и да дойде тук, не може да прави някакви реконструкции, промени, не може да я събори и да построи на нейно място нещо..

публикувано на 16.10.18 в 03:34

90-годишнината на Столичната библиотека ще бъде отбелязана с фотоизложба

Фото-документална изложба, посветена на 90-та годишнина на Столичната библиотека ще бъде открита днес следобед в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Експозицията разказва в снимки историята на библиотеката. Акцент е поставен и върху фондовете, които притежава институцията - богати сбирки от старопечатни и църковни книги,..

публикувано на 16.10.18 в 03:29

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 15.10.18 в 16:53

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег". “Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се върнем към Радичков, а през късния Радичков да погледнем през тези важни негови текстове, за да..

публикувано на 15.10.18 в 15:59