Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йово Николов: Полицията в Русе свърши много добра работа по случая с убийството на Виктория Маринова

Още утре германски съд ще реши дали да екстрадира Северин Красимиров

Снимка: AP/БTA

Полицията в Долна Саксония, която залови заподозрения в убийството на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров, съобщи, че цялата акция се е развила изключително бързо и на германска територия. Полицаите са получили сигнал от българските си колеги вчера малко след 12.00 часа, Северин е бил издирван през целия ден, като накрая е бил намерен в дома на майка му в град Щаде. Не е имало издирване в три провинции, са уточнили от полицията. Предполага се, че Северин е имал адресни регистрации в много провинции. Срещу него в Германия е заведено дело за фалшифициране на документи, вероятно свързано с регистрациите му на различни адреси в страната. Още утре той ще бъде изправен пред съда, който ще реши дали да бъде екстрадиран.

„Полицията в Русе си свърши много добре работата“, коментира в интервю за предаването  „Нещо повече“ журналистът Йово Николов и добави:

„Самото убийство е извършено на пусто място, без свидетели. Това е случайно убийство. Това е едно разследване, което е изключително трудно и в този смисъл криминалната полиция в Русе много бързо и много професионално си свърши работата. Що се отнася до това - ако нямаше такъв сериозен външен натиск, дали полицията би действала по същия начин – мисля, че да. Имайте предвид, че подобни убийства се разследват трудно, но процентът на разкриване на престъпниците е много висок, ако се гледа статистиката.

Според Николов шумът, който се е създал около разследването, е бил излишен от една страна, но и нужен, тъй като в коментарите на западните политици са посочени проблемите в България, свързани с доверието в полицията, прокуратурата и следствието:

„Смятам, че този шум беше излишен, но от друга страна това, което направи впечатление, е, че липсата на доверие в институциите – полиция, прокуратура, следствие през този случай някак си се експонира навън. Всички коментари на политици и западни политици за това убийство бяха верни от гледна точка на това, че недоверието в институциите, което съществува в страната и хората в чужбина, които коментираха, някак си наистина отбелязаха проблемите, които имаме в България. В този смисъл това беше един положителен шум“.

Николов уточни, че Институтът по криминалистика е изключително важен:

„В този смисъл техниката на института би трябвало да бъде тотално променена. При други случаи е ставало въпрос, че взимане на проби, идентификация и т.н. се бави изключително много. В конкретния случай това не е така, но пък за сметка на това се показват проблемите, които има при събиране на доказателства и при експертизата им от страна на института“.

Цялото интервю с Йово Николов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна