Eмисия новини
от 17.00 часа

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания обсъжда планираните промени

Палатките на протестиращи майки на деца с увреждания пред МС бяха вдигнати временно

| обновено на 11.10.18 в 09:01
2
Снимка: Добромир Видев

Блокадата на столичния булевард "Княз Ал. Дондуков" пред сградата на Министерския съвет е преустановена временно, след като протестиращите майки на деца с увреждания преместиха палатките си оттам. Те обаче са решени да продължат протестите, докато новите закони, за които настояват, не бъдат приети от парламента. 

Палатките на протестиращи майки бяха вдигнати временно, след като снощи те преместиха импровизирания си лагер в пространството между сградата на правителството и Президентството и блокираха движението по булевард "Княз Ал. Дондуков". Протестиращите изразиха надежда, че ще има политическа воля, с която да бъдат решени проблемите им.

"Искахме да покажем, че, както системата може да ни блокира, така и ние можем да блокираме. Ще има последващи действия", каза една от протестиращите майки Боряна Драганова.

Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса.

По план проектозаконът ще бъде приет от правителството на заседание идната седмица. 

Галерия

Още от
Радан Кънев

Има ли нов път за старите десни

публикувано на 19.03.19 в 17:24