Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене и двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията

| обновено на 11.10.18 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене и двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията. Единият е внесен от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият е на "Обединените патриоти".

Предвижда се държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Този праг прескачат само православието и ислямът. Таванът на средствата ще е 15 млн. лева. За останалите ще важат досегашните правила. Предлага се още заплатите на свещениците да бъдат приравнени с тези на учителите.

Цветан Цветанов от ГЕРБ изрази своята подкрепа:

"Много са правителствата, много са парламентарните мнозинства, които са коментирали темата за вероизповеданията, но никой не е намирал политическа воля да осигури необходимия държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България и по този начин да ограничим възможността от външно влияние на други държави".

Мустафа Карадайъ от ДПС:

"Това ще подобри условията и средата на диалога и ще засили доверието между религиозните общности и държавните органи".

От БСП възразиха, че новите правила ощетяват традиционни изповедания като арменското, например, което няма да разчита на финансова подкрепа от държавата.

Зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов изтъкна достойнствата на своя проект:

"Ние даваме определение що е то религиозен радикализъм и що е то политизация на вероизповеданията. Тези определения може да са дискусионни, но смятаме, че сме направили максималното те да оберат всички възможни заплахи за националната сигурност". 

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени