Световните борси последваха кървавата баня на Уолстрийт, американските фондови фючърси продължават да се понижават

Световните фондови пазари последваха драматичния снощен срив на Уолстрийт, като азиатските акции се понижиха по време на търговията в четвъртък към 19-месечни дъна, последвано от негативен старт и на европейските борси.

Общият индекс MSCI на азиатско-тихоокеанския регион се понижи с близо 4%, достигайки най-ниско ниво от март 2017-а година. Японският индекс Nikkei се раздели с 3,89% от стойността си, докато основният китайски индекс Shanghai Composite се срина с 5,22% до 4-годишно дъно, отбелязвайки най-сериозна дневна обезценка от февруари 2016-а година насам. Най-драматичен спад от 6,31% отчете индексът на Тайванската борса.

Европейските борси също стартират днешната търговия със солидни загуби, като общият индекс Stoox Europe 600 се понижава с 1,23% до 20-месечно дъно (най-ниско ниво от декември 2016-а година насам), германският DAX - с 0,75%, френският CAC40 - с 1,08%, британският FTSE100 - с 1,2% и италианският MIB - с 1,22%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса остават на негативна територия и по време на извънборсовата търговия в четвъртък. Фючърсите на DJIA се понижава с нови над 150 пункта (понижение с 0,63%), на S&P500 - с 0,53% и на Nasdaq100 - с 0,42%.

Допълнителен негативен фактор за поведението на световните борси оказва изявление на изпълнителния директор на МВФ - Кристин Лагард, че пазарната оценка на фондовите борси е "прекалено висока".

Ескалиращото напрежение на пазарите на акции се пренесе и на стоковите борси и в частното на петролните пазари.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се сринаха в сряда вечерта с 2,4%, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември - с 2,2%. Ценовият спад остава в сила и по време на търговията в четвъртък, като американските петролни фючърси се понижават с 1,1% към 72,35 долара за барела, достигайки по-рано през деня дъно около 71,80 долара (най-ниско ниво от 26-и септември насам). Фючърсите на петрола сорт брент пък се понижават с 1,12% към 82,15 долара, достигайки за кратко дъно около 81,35 долара за барел (най-ниско ниво от 27-и септември).

За рязкото понижение на цените на черното злато допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), според които петролните складови запази в САЩ са нараснали през седмицата до 5-тио октомври с цели 9,7 млн. барела до 410,7 млн. барела, надвишавайки съществено прогнозите за по-скромно увеличение с около 2,6 млн. барела.


Още от категорията
Валдис Домбровскис

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година

Във вторник Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година, тъй като бюджетните планове нарушават правилата на ЕС. Комисията поиска от властите в Рим да представят нова бюджетна рамка през следващите три седмици, като по този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

България и Румъния с най-голям потенциал за растеж на онлайн и на конвенционалните продажби на дребно до 2022 година

Консервативен сценарий за растеж показва, че електронната онлайн търговия в шестте страни от Централна и Източна Европа, членове на ЕС, може да се увеличава с 8,8% годишно от базовите 13,1 млрд. евро до около 20,0 млрд. евро. Румънски медии цитират най-новия доклад за логистика и търговия на дребно на Colliers International, според който все..

публикувано на 23.10.18 в 16:51

Димитър Радев: Процесът по присъединяване на България към еврозоната даде старт на редица реформи

Началото на процеса по присъединяване на България към еврозоната даде тласък на редица реформи в страната. Това се казва в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в изданието "Euromoney".  Радев подчертава, че страната ни тръгва по пътя на Механизма за тясно сътрудничество, което е новост в процеса към присъединяване към валутния съюз...

публикувано на 23.10.18 в 16:47

Спад на акциите на Caterpilar Inc. и 3M Co. с над 7% оказва сериозен натиск върху индекса DJIA преди старта на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се разделят с близо 400 пункта преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като само солидният спад от над 7% на акциите на водещи компании в лицето на Caterpillar Inc. и 3М Co. отнема около 150 пункта от стойността на основния индекс на сините чипове (на 30-те най-значими американски компании)...

публикувано на 23.10.18 в 16:09

Техническият университет организира изложението "Дни на кариерата" за своите студенти

За тринадесети път Техническият университет в София организира изложението на работодателите "Дни на кариерата" за своите студенти.   Целта на инициативата е младите хора с най-търсените специалности на пазара на труда да бъдат мотивирани да останат да работят в България.  146 компании, повече от които български, и организации от професионалните..

публикувано на 23.10.18 в 15:34

Саудитският енергиен министър успокои пазарите относно петролните доставки, предизвиквайки рязък ценови спад

Петролните фючърси се понижават доста рязко по време на търговията във вторник, след като енергийният министър на Саудитска Арабия успокои пазарите, отбелязвайки, че Рияд няма да използва цените на петрола като оръжие, подобно на петролното ембарго, наложено през 1973 година. На стартиралата във вторник международна инвестиционна конференция в..

публикувано на 23.10.18 в 14:20

Менда Стоянова: Излишъкът в хазната ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи, заяви в предаването "12+3" председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза Стоянова и добави, че към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще..

публикувано на 23.10.18 в 13:39