Джон Демос представя у нас изложбата си със снимки на Албания през 90-те

Снимка: photosynthesis.bg


Гръцкият фотограф Джон Демос, основател на Фотографския център в Атина, е в България за да представи изложбата си със снимки на "Албания на ръба на промените 1990 - 1991".

„Беше наистина доста трудно да се влезе в Албания и единственият начин, по който успях, беше да получа разрешение да се кача в автобус, който обикновено отива с роднини на местното население, работещи в Гърция. Първите няколко пъти, когато отидох, не беше лесно да се работи. Трябваше да убедя шофьорите на автобуса и екскурзоводите да ме позабравят за седмица и се разхождах, снимайки ежедневния живот на хората. По този начин видях това, което в крайна сметка беше нивото на трудност да се живее – бедността, песимизмът в това общество“.

Един от най-впечатляващите моменти в живота на Демос е уловен в изложбата:

„Заедно с много фотографи бяхме снимахме първите демократични избори в Албания, но повечето от професионалните фотографи, които бяха там, заминаха веднага след изборите, за да предоставят своите ленти на вестници и списания, докато аз се почувствах свободен да се разходя наколо и чух че в северната част - град Шкодер по-точно, има доста насилствени реакции срещу изборните резултати. Отидох там и една от първите вечери, когато полицията вече приемеше доста насилствени мерки, албанските ми приятели и ми помогнаха да измъкна през пода на една от техните къщи, за да разбера, че на другия ден трима представители на Демократичната партия са били убити. Заснех следващите дни и всичко, което се случи и видях. Видях, че някой от най-важните документи горят на площада. Хората отиват там със своя живот, със своите досиета, с техните лични документи, които полицията е държала в участъка толкова време -  летят и горят наоколо. Много е впечатляващо да се види как на по-късните фотографии реки от хора от целия град излизат, за да почетат и да погребат тримата загинали.

…Години по-късно кметът на едно село ми каза че е за него било голяма чест, че аз съм единственият фотограф, който е бил там, за да заснеме това събитие, тъй като това е историческо събитие за тях“.


Още от категорията

"Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод"

Книгата „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод ” от Зорница Кръчмарова ще бъде представена в Пловдив в читалище „Алеко Константинов“. Книгата разказва за световноизвестния тандем Кристо и Жан-Клод, за артистичния им път през призмата на техни съмишленици с десет интервюта. Те също претърпяват „трансформация“ след срещата си..

обновено на 16.11.18 в 11:58

Аксиния Пейчева: "Картография на травмата" е визуален продукт на нещо, случващо се с организма

„Картография на травмата“ е визуален проект, представен от Института за съвременно изкуство. Той изследва как телата ни реагират на различни травматични събития. Интердисциплинарният проект е на Аксиния Пейчева и може да бъде видян до 8 декември. В предаването „Хоризонт до обед“ Пейчева обясни: „Картография на травмата“ е визуален продукт на..

публикувано на 16.11.18 в 11:57

"Капана" пулсира при раждането на дете

Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира всеки път, когато се роди дете. Уникалното нововъведение е по проект на италианеца Алберто Гарути и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Родилните отделения на болниците “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са..

обновено на 16.11.18 в 11:53
Преводачката Ваня Пеева, водещата Валерия Николова, авторката Каролина Шути и издателят Пламен Тотев

Каролина Шути изследва майчиния език и как той ни оформя като личности

Роман за детството, паметта и значението на майчиния език – това е „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ на немската писателка Каролина Шути, която тази вечер ще го представи пред българската публика. Книгата изследва начина, по който езикът от нашето детство и неговата забрава повлияват на живота ни.  "Въпросът е по-актуален от всякога...

публикувано на 16.11.18 в 11:31
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21
Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ Дейвид Хокни бе изложена в Хонконг през септември преди търга на „Кристис“ в Ню Йорк.

Картина на Дейвид Хокни продадена за рекордните $90,3 млн.

Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за $90,3 млн., което е рекордна сума за произведение на жив творец, предаде БТА. Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ успя да детронира от пиедестала на най-скъпо изтъргувана творба на жив творец „Балоненото куче (оранжево)“ на Джеф Кунс, продадена през 2013 г. на..

публикувано на 16.11.18 в 10:45

В Градската библиотека в Кьолн предстои двуезично четене на "Неродена мома"

В Детския отдел на Градската библиотека в Кьолн предстои двуезично четене на приказката „Неродена мома“. В предаването „Преди всички“ Росица Байрактарски, която е организатор на събитието и ръководител на българското неделно училище „Аз Буки Веди” в Кьолн, разказа: “Това е национален Ден на четенето на деца. Акцентът е върху това, че възрастни..

публикувано на 16.11.18 в 10:35