Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Демос представя у нас изложбата си със снимки на Албания през 90-те

Снимка: photosynthesis.bg


Гръцкият фотограф Джон Демос, основател на Фотографския център в Атина, е в България за да представи изложбата си със снимки на "Албания на ръба на промените 1990 - 1991".

„Беше наистина доста трудно да се влезе в Албания и единственият начин, по който успях, беше да получа разрешение да се кача в автобус, който обикновено отива с роднини на местното население, работещи в Гърция. Първите няколко пъти, когато отидох, не беше лесно да се работи. Трябваше да убедя шофьорите на автобуса и екскурзоводите да ме позабравят за седмица и се разхождах, снимайки ежедневния живот на хората. По този начин видях това, което в крайна сметка беше нивото на трудност да се живее – бедността, песимизмът в това общество“.

Един от най-впечатляващите моменти в живота на Демос е уловен в изложбата:

„Заедно с много фотографи бяхме снимахме първите демократични избори в Албания, но повечето от професионалните фотографи, които бяха там, заминаха веднага след изборите, за да предоставят своите ленти на вестници и списания, докато аз се почувствах свободен да се разходя наколо и чух че в северната част - град Шкодер по-точно, има доста насилствени реакции срещу изборните резултати. Отидох там и една от първите вечери, когато полицията вече приемеше доста насилствени мерки, албанските ми приятели и ми помогнаха да измъкна през пода на една от техните къщи, за да разбера, че на другия ден трима представители на Демократичната партия са били убити. Заснех следващите дни и всичко, което се случи и видях. Видях, че някой от най-важните документи горят на площада. Хората отиват там със своя живот, със своите досиета, с техните лични документи, които полицията е държала в участъка толкова време -  летят и горят наоколо. Много е впечатляващо да се види как на по-късните фотографии реки от хора от целия град излизат, за да почетат и да погребат тримата загинали.

…Години по-късно кметът на едно село ми каза че е за него било голяма чест, че аз съм единственият фотограф, който е бил там, за да заснеме това събитие, тъй като това е историческо събитие за тях“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна