2/3 от младите българи посещават очен лекар само при проблем

Снимка: БГНЕС

2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар, само ако имат проблем с очите. Едва 16 на сто преглеждат зрението си веднъж годишно, а само 5% минават на очен преглед на всеки 6 месеца. Данните са от представително проучване на агенция "Маркет линкс" сред 448 души на възраст между 21 и 45 години.

1/3 от анкетираните съобщават, че са с нарушено зрение. Процентът съвпада и със статистиката в световен мащаб, коментира очният хирург доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на офталмолозите в България:

„Около 1/3 от хората имат рефлекционни аномалии, свързани с грешка на оптиката на окото. Тези аномалии вече се коригират по по-различен начин“.

Очите са деликатен орган, който изисква прецизно отношение и внимание. В този смисъл служебните профилактични прегледи, които хората минават всяка година, не са особено ефективни, смята д-р Иво Боршуков, член на Американската академия по офталмология.

Очилата и лещите са най-широко използваните методи за корекция на зрението. Едва 3 на сто от активните млади българи се доверяват на новите технологии, сред които е и лазерната корекция. Специалистите у нас вече прилагат най-модерния метод за лазерна корекция Смарт сърф, посочи д-р Боршуков.

Лазерна корекция може да се прилага след 18-19-годишна възраст. Операцията не се заплаща от Здравната каса. Струва между 1 200 и 1 700 лева на око за 1 процедура и все още малко хора могат да си го позволят. Но според лекарите очила или лещи, подменяни многократно през годините, излизат по-скъпо.

Профилактиката е ключова за доброто зрение, съветват лекарите. Особено за хората, чиято професия изисква работа на компютър.

Що се отнася до децата д-р Боршуков препоръчва максимум 2 часа на ден пред екрана.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на московски район

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на 40-етажен блок в московския район Северно Чертаново, пише руското издание vesti.ru. Марина Назарова разказва, че хвърлен от птиците камък паднал на 2 метра от тригодишната ѝ дъщеря. Засега няма пострадали хора, но паркираните около блока коли са претърпели сериозни поражения. На местните..

публикувано на 16.11.18 в 12:30
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система е затънала в зависимости. На форум, посветен на "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които, според него, опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

публикувано на 16.11.18 в 12:07
Влакът не може да продължи по маршрута си, докато в него текат следствени действия

Мъж и жена са задържани за убийство с нож във влак край Вакарел

Полицията спря влак в района на Вакарел заради намушкан мъж в един от вагоните, който впоследствие е починал. Мъж и жена са задържани за убийството. По първоначална информация, те са брат и сестра, а вероятната причина за убийството - отправена забележка към извършителите.  50-годишният намушкан мъж е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в..

обновено на 16.11.18 в 11:53

БНР организира дискусия за изборите за Европейски парламент догодина

Българското национално радио организира днес дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния..

обновено на 16.11.18 в 11:47

Корин Велла: Убиха Дафне, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафне Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафне, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

Риба живее вече 80 години в аквариум (видео)

Аквариумът „Стайнхарт“ в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, предаде БТА. Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90..

публикувано на 16.11.18 в 11:28
Къща-музей П.К.Яворов

Провали се търгът за къщата на Яворов

Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец. Частен съдебен изпълнител предложи имота на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Досега беше известно, че трима души, освен..

обновено на 16.11.18 в 11:00