Eмисия новини
от 13.00 часа

Ердоган и Тръмп увеличават натиска по случая с изчезналия саудитски журналист

Детектор за метали и чадър висят на врата на саудитското консулство в Инстанбул. Турски представители твърдят, че журналистът Джамал Хашоги е влязъл там на 2 октомври и не е излязъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от Саудитска Арабия видеозапис, доказващ, че журналистът Джамал Хашоги е напуснал консулството на страната в Истанбул, а президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска отговори за съдбата му и съобщи, че US следователи работят с двете страни по случая с изчезването му.

Турция разследва внимателно и всестранно случая с Джамал Хашоги, заяви Ердоган на връщане от двудневна визита в Унгария. Въпреки че не е редно да се правят заключения, основани на предположения, ние сме разтревожени, добави той и поиска Саудитска Арабия да покаже видеозаписи на Хашоги как напуска консулството. 

Според двама високопоставени турски служители, цитирани от Ройтерс, при влизането си в саудитското консулство изчезналият журналист носел електронен часовник, свързан с единия от мобилните му телефони, който е останал у годеницата му Хатидже Дженгиз отвън. Технически специалисти от разузнаването и полицията проследяват данните, тъй като не разполагат със самия часовник. Продължава издирването и на ван, напуснал сградата на мисията, докато Хашоги е бил вътре.

„Нито достатъчни, нито убедителни“ – така Хатидже Дженгиз определи в интервю за Анадолската агенция дадените до момента от Рияд отговори по случая.

Според източник на „Вашингтон пост“, за който вестник Хашоги пишеше, американското разузнаване е прихванало разговори между саудитски официални лица за отвличането на журналиста. Изданието твърди още, че влиятелният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман наредил операцията за подмамване на критикуващия журналист обратно в родината му.

Зам.-говорител на Държавния департамент категорично отрече Вашингтон да е имал предварителна информация за подготвяно отвличане.

Американският президент Доналд Тръмп също поиска от Саудитска Арабия обяснения по случая, като посочи че е разговарял „повече от веднъж“ с „най-високопоставени лица“.

„Настояваме за всичко и искаме да разберем какво става. Това е неприятна ситуация и фактът, че става дума за журналист, допълнително я влошава. За нас и за Белия дом това е нещо много сериозно. Не ни харесва как се развиват нещата. Знаете, те казват, че ние няма как да се намесим, тъй като се е случило в Турция и турските власти работят много сериозно. Ще видим какво ще се случи“, каза Тръмп.

Американският лидер добави, че САЩ са много разочаровани и са решени да стигнат до дъното на историята.

Позовавайки се на закона „Магнитски“, двадесет и двама сенатори поискаха от президента да започне разследване и евентуално да наложи санкции заради грубо нарушаване на човешките права.

Тръмп обаче заяви, че спиране на износа на оръжие за Рияд би навредило на американската икономика. Саудитска Арабия е голям купувач на US въоръжение.

Британският външен министър Джеръми Хънт предупреди Саудитска Арабия със „сериозни последствия за нашето приятелство и партньорство“, ако подозренията на турски представители, че журналистът е убит след влизане в консулството, се потвърдят. „Изключително сме обезпокоени“, добави той пред АФП.

Турските медии пишат, че с помощта на инфрачервени и ултравиолетови лъчи полицията ще търси ДНК следи. Пресата в страната публикува вчера снимки от камерите на паспортния контрол на 15-те саудитски граждани, за които се твърди, че са били отрядът, извършил убийството. Бяха разпространени техните малки имена, инициали, година на раждане и точните часове на влизане и излизане от Турция. Повечето от тях пристигнали и напуснали страната с частен самолет.

По-късно „Йени Шафак“ публикува материал, в който твърди, че някои от саудитците, пристигнали в Истанбул, са членове на охраната на принц Мохамед бин Салман.
Още от