Симон Боканегра - опера в пролог и три действия

Либрето:  Франческо Мария Пиаве по едноименната драма на Антонио Гутиерес

Премиера: 12 март 1857 г. в Театро Ла Фениче, Венеция

Действащи лица

Симон Боканегра – корсар след това първи дож на Генуа  ( баритон)
Мария Боканегра - негова дъщеря под името Амелия Грималди ( сопрано)
Якопо Фиеско – генуезки благородник  (бас)
Паоло Албиани – фабрикант после придворен  (баритон)
Пиетро – плебей после придворен  (басбаритон)
Габриеле Адорно – генуезки благородник  (тенор)
Капитан на стрелците  (тенор)
Прислужница на Амелия  (сопрано)


Място на действието: Генуа, Италия в средата на 14 век

Между пролога и първо действие са изминали 25 години

Пролог
Влиятелният генуезки фабрикант и член на партията на гвелфите (плебеите) Паоло Албиани  организира заговор срещу дожа на Република
Генуа Якопо Фиеско. Неговото място ще заеме гвелфа Симон Боканегра.
Народът възторжено го посреща , но той е дошъл не само да воюва срещу властта на гибелините (аристокритите), но и да поиска за жена своята любима Мария - дъщеря на досегашния дож на Генуа Фиеско. Те имат момиче, но надменният аристократ не е съгласен дъщеря му да се омъжи за плебей и я е затворил в двореца. Симон моли Фиеско за ръката на Мария, но той високомерно отказва. Разгневен корсарят влиза със сила в двореца, но там намира мъртва своята любима. Мария се е самоубила.
Чуват се радостни възгласи. Заговорът е успял – гвелфите са избрали за дож на Генуа Симон Боканегра.

Първо действие
Изминали са 25 години. Градина в двореца на рода Грималди край Генуа.
Младата Амелия Грималди с нетърпение очаква своя любим Габриеле
Адорно. Тя споделя с него страховете си – дожът Боканегра иска да я омъжи за своя секретар Паоло Албиани. Габриеле моли живеещия наблизо свещеник Андреа  ( това е старият Якопо Феско ) да ги венчае. Той обаче поставя условие: Габриеле да бъде на негова страна в подготвяния заговор срещу Симон. Разкрива също, че Амелия не е родна дъщеря на Грималди. В името на любовта Габриеле е готов на всичко…
В градината идва Симон Боканегра. Той често мисли за покойната си любима Мария и изчезналата им дъщеря. Амелия моли да не я омъжва за
Паоло, тъй като обича друг. Разказва му за трудното си детство, а Симон се досеща , че това всъщност е собствената му дъщеря. Обещава да стори всичко по силите си, за да бъде тя щастлива. Щом разбира за намеренията на Боканегра за омъжи Амалия за друг, Паоло Албиани е обзет от нечувана ярост. Решава да отвлече Амелия, тъй като бракът с нея ще го направи аристократ.
Планът успява, но Габриеле освобождава Амелия. Разярената тълпа залавя Габриеле и придружаващия го Фиеско и ги води към сената.
Младият аристократ се нахвърля с кама върху Боканегра, когото подозира в организиране на отвличането. Амелия застава между двамата и спасява баща си. Искат сурово наказание за Габриеле и Фиеско, а в тяхна защита се обявяват аристократите гибелини. Симон предотвратява кръвопролитието. Габриеле и Фиеско са отведени в затвора. По заповед на дожа Паоло
Албиани обявява на всеослушание: похитителят на Амелия ще бъде наказан най-строго…

Второ действие

Паоло Албиани сипва отрова в чашата на Симон Боканегра – ако пък не я изпие, ще загине от ръката на наемен убиец. Албиани нарежда на Пиетро да доведе затворниците Габриеле и Фиеско и опитва да ги убеди да убият
Боканегра. И двамата отказват. Тогава Паоло решава да си послужи с измама: съобщава, че Амелия е любовница на Симон. Разгневеният млад мъж иска сам да се убеди в това. Идва Боканегра потънал в дълбок размисъл и изпива чашата с отровата. Скрит зад завесата, Габриеле го напада с нож, но Амелия отново му попречва.
Сега дожът разкрива пред младия мъж, че тя му е родна дъщеря. Симон прощава на Габриеле и дори благославя брака им с Амелия.

Трето действие

Зала в двореца на Боканегра. Капитанът на стрелците съобщава на Фиеско,че дожът го освобождава. Довеждат осъдения на смърт Паоло, обвинен в отвличането на Амелия. Той признава, че е сипал отрова в чашата на Боканегра и дожът скоро ще умре. Потресен от чутото, Фиеско смъква свещеническото расо и разкрива кой е. Симон казва, че Амелия е негова внучка, а Габриеле – неин бъдещ съпруг. Дожът приканва със сетни сили враждуващите гвелфи и гибелини да се обединят в името на бъдещето на републиката…

Още от категорията

„Той беше човек на виталния дух“

С концерт в СБК тази вечер ще бъде почетена 90-годишнината на проф. Александър Танев (1928 – 1996), точно на рождения му ден. В програмата са включени негови камерни творби в изпълнение на млади инструменталисти, както и песни от композитора в изпълнение на Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров. Проф. Александър Танев..

публикувано на 23.10.18 в 11:00
Джони Холидей

Рекордни продажби на посмъртния албум на Джони Холидей

От посмъртния албум на Джони Холидей "Mon pays c'est l'amour" са продадени 631 473 копия от излизането му в петък, сочат данни на "Уорнър мюзик Франция", цитирани от Франс прес. "Става въпрос за исторически продажби", заяви ръководителят на "Уорнър мюзик Франция" Тиери Шасан, цитиран от БТА.  "Те свидетелстват, че дискът "Mon pays c'est..

публикувано на 23.10.18 в 10:26

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър

Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“ , „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“ . Тези спектакли са сред най-новите и много успешни постановки на театъра. На 17-и октомври балетът на..

публикувано на 22.10.18 в 17:47
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“. Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика - беше първото ми впечатление от новото послание, а нашият колега – композиторът Кристиян Бояджиев обобщи и даде най-точното описание:..

публикувано на 22.10.18 в 16:49
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине по опънатото въже и да запази баланса между лично и професионално. Повод за разговора в студио е..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест картини от Арно Бабаджанян. Тези творби, разделени във времето от почти 20 години, са уникален..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.  Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена  тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума . Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата..

публикувано на 22.10.18 в 06:44