Иван Нейков: В България има много хора с умения, придобити неформално и прилагани единствено в сивия сектор

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда

В България има много хора с умения, придобити по неформален начин и прилагани единствено в сивия сектор, каза бившият социален министър Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Причината е, че въпреки съществуващ законов механизъм за признаването на тези умения, хората не се възползват от него.

След като нямат документ за уменията си обаче, те не могат да намерят добро работно място в компании, които плащат всички данъци и осигуровки, обясни Нейков.

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда, заяви Нейков в предаването "Преди всички". По думите му в най-напредналите държави по света професионалната ориентация се открива още в детските години, което помага за качеството на образованието и на придобитите след това умения.

"Професионалното ориентиране на един човек продължава някъде два-три месеца и накрая, когато приключи, този човек разбира за себе си неща, които сигурно майка му и баща му не знаят за него. Ако попитате колегите в бюрата по труда в България, отговорът е:

"Ако можем да им отделим 15 минути, викаме ура, защото има опашка и чакат други".

"И заедно с това твърдим, че имаме близо 200 хиляди, които нито учат, нито работят… Всъщност, ако имахме 2000 хиляди, които нито учат, нито работят, вече ще има революция в България, защото 200 хиляди гладни души не могат да стоят спокойно".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Марта Младенова с Иван Нейков.
Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51