Иван Нейков: В България има много хора с умения, придобити неформално и прилагани единствено в сивия сектор

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда

В България има много хора с умения, придобити по неформален начин и прилагани единствено в сивия сектор, каза бившият социален министър Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Причината е, че въпреки съществуващ законов механизъм за признаването на тези умения, хората не се възползват от него.

След като нямат документ за уменията си обаче, те не могат да намерят добро работно място в компании, които плащат всички данъци и осигуровки, обясни Нейков.

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда, заяви Нейков в предаването "Преди всички". По думите му в най-напредналите държави по света професионалната ориентация се открива още в детските години, което помага за качеството на образованието и на придобитите след това умения.

"Професионалното ориентиране на един човек продължава някъде два-три месеца и накрая, когато приключи, този човек разбира за себе си неща, които сигурно майка му и баща му не знаят за него. Ако попитате колегите в бюрата по труда в България, отговорът е:

"Ако можем да им отделим 15 минути, викаме ура, защото има опашка и чакат други".

"И заедно с това твърдим, че имаме близо 200 хиляди, които нито учат, нито работят… Всъщност, ако имахме 2000 хиляди, които нито учат, нито работят, вече ще има революция в България, защото 200 хиляди гладни души не могат да стоят спокойно".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Марта Младенова с Иван Нейков.
Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16