Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: В България има много хора с умения, придобити неформално и прилагани единствено в сивия сектор

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда

В България има много хора с умения, придобити по неформален начин и прилагани единствено в сивия сектор, каза бившият социален министър Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Причината е, че въпреки съществуващ законов механизъм за признаването на тези умения, хората не се възползват от него.

След като нямат документ за уменията си обаче, те не могат да намерят добро работно място в компании, които плащат всички данъци и осигуровки, обясни Нейков.

Липсата на професионално ориентиране е един от сериозните проблеми на пазара на труда, заяви Нейков в предаването "Преди всички". По думите му в най-напредналите държави по света професионалната ориентация се открива още в детските години, което помага за качеството на образованието и на придобитите след това умения.

"Професионалното ориентиране на един човек продължава някъде два-три месеца и накрая, когато приключи, този човек разбира за себе си неща, които сигурно майка му и баща му не знаят за него. Ако попитате колегите в бюрата по труда в България, отговорът е:

"Ако можем да им отделим 15 минути, викаме ура, защото има опашка и чакат други".

"И заедно с това твърдим, че имаме близо 200 хиляди, които нито учат, нито работят… Всъщност, ако имахме 2000 хиляди, които нито учат, нито работят, вече ще има революция в България, защото 200 хиляди гладни души не могат да стоят спокойно".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Марта Младенова с Иван Нейков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна