Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Извоюваната независимост - полски и български перспективи“ - полско-българска научна конференция

Снимка: БГНЕС

В началото на 20-и век в София е действал пропаганден отдел на полския Върховен национален комитет с цел да бъде разпространявана информация за каузата на независимостта на Полша.

Вчера в БАН се проведе полско-българска научна конференция на тема „Извоюваната независимост - полски и български перспективи“, 100 години от възстановяването на независимостта на Полша и 100 години от установяването на дипломатически отношения между Полша и България. За конференцията в столицата пристигнаха седем полски учени.

Полският балканист проф. д-р Ярослав Рубаха изнесе доклад „Информационно-пропагандната дейност на Пресбюрото на Върховния национален комитет в София (1915-1918)‘‘.

„Този комитет се учредява в първите дни на Първата световна война и неговата дейност е била свързана със създаването на полски военни формации, в рамките на австро-унгарската армия. Този комитет се занимава със събиране на парични средства и вербуване на кандидати за тази формация. Скоро обаче се оказва, че още една много важна задача, която е стояла пред тази структура, е организирането на пропагандни и информационни акции. В края на 1914 година и началото на 1915 година е взето решение да бъде създадена мрежа от пропагандни и информационни пунктове в централните държави и в неутралните държави. През пролетта на 1915 година е взето решение такова бюро да бъде създадено и в София. Въпреки факта, че през 1913 година губи балканската война, тя играе сравнително важна роля в тази част на Европа, а в края на 1914-1915 година, когато на фронтове на Първата световна война има патова ситуация, България се явява един удобен партньор и за двете страни. България е разчитала да разшири територията си като в нея бъде включена Македония, а Полша е разчитала да възстанови своята независимост“, разказа проф. д-р Ярослав Рубаха.

Какво още разказа проф. д-р Ярослав Рубаха можете да чуете от интервюто на Ирина Недева, в превод на Светла Нешева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна