Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква решава в Минск какво да отговори на Вселенската патриаршия

| обновено на 15.10.18 в 09:31

Светият синод на Руската православна църква ще заседава в Минск под ръководството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Синодът трябва да излезе с отговор на решението на Вселенския патриарх Вартоломей да признае независимостта на Украинската православна църква.

Очаква се Синодът остро да възрази срещу решението на Вселенския патриарх. Още след обявяването му миналата седмица говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда го нарече „безпрецедентно антиканонично действие“, целящо да разруши основите на православния каноничен строй. А прессекретарят на руския патриарх Кирил Александър Волков го окачестви като безпрецедентна в историята „нагла и агресивна“ намеса на една поместна църква в делата на друга. В Москва се опасяват от евентуални гонения срещу лоялните към нея украински православни и опити за насилственото им приобщаване към разколническата от нейна гледна точка Украинска църква.

Междувременно руски медии съобщават за масови арести в района на Киево-Печорската лавра, като не уточняват профила на задържаните. Собствеността върху православната светиня е поделена между украинската държава и подчинената на руския патриарх Кирил Украинска православна църква на Московската патриаршия.

Позицията на Светия синод на Българската православна църква е на изчакване и протакане, каза в предаването „Преди всички“ доц. Дилян Николчев – изследовател в областта на църковното право, устройството и управлението на Българската православна църква. Той обясни причината:

„Проблемът с Украинската православна църква не намира поддръжка от страна на поместните православни църкви, като изключим Антиохийската църква, чието седалище е в Дамаск, Сирия, и Чешката църква – църква, която също е под изключително силното влияние на Руската православна църква. Като цяло поместните православни църкви засега не проявяват някакви намерения да излязат с позиция, защитаваща позициите на Руската православна църква – позиции, които са силно политизирани и силно напомнят държавната политика на Кремъл. /…/ Очевидно Кремъл съвсем е объркал православието с политиката, чрез отправянето на заплахи“.

Според доц. Николчев Руската православна църква все повече се затваря в себе си, все повече се самоизолира. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна