Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирмена Чичикова:

Щастлива съм, че кинокариерата ми като сериозна актриса започна с Юра в „Аз съм ти, Адриана“

Ирмена Чичикова
Снимка: БГНЕС
До 24 октомври продължава четвъртият кино-литературен фестивал "СинеЛибри", обичан от почитателите на книгите и на Осмата муза. Този път мотото е "Любов между редовете".

Затова и тази седмица Радиоприемница ще се излъчва от места, където се провежда самия кинофорум.

Пръв наш събеседник е актрисата Ирмена Чичикова, която играе една от главните роли във филма „Аз съм ти, Адриана“, с режисьор Петър Попзлатев. Освен това тя участва и във филма-омнибус „8’19” по разкази на Георги Господинов, да припомним и че „Не ме докосвай“ - с нейно участие, спечели „Златната мечка“ на „Берлинале“.

Обичам литературата, винаги съм обичала да гледам и екранизации по литературни произведения. Човешкото въображение е необятно и затова високо ценя филми, които пресъздават и дори надминават успеха на една хубава книга – нещо, което е смело начинание за кинотворците и е доста трудно.
Светът в „Аз съм ти, Адриана“ е невероятен, влюбих се в него още щом прочетох двата романа
(филмът е по недовършения роман „Роман без заглавие“ (1967 г.) на Димитър Димов и продължението му "Адриана" (2007 г.) на Теодора Димова). Срещата с дъщерята на Димитър Димов беше озарение.

Ирмена Чичикова в кадър от Аз съм ти, АдрианаГероинята на Ирмена Чичикова (Юра) е момиче с широко отворени за света очи, пълно с любов и интерес към всичко, което ѝ се случва. Като омагьосана е от срещата с възрастната Адриана… Това е любовна и човешка история, която може да повлияе на хора от всякакви поколения и възрасти. Щастлива съм, че филмовата ми кариера като сериозна актриса започна с този филм.

В Аз съм ти, Адриана(произведен през 2012 г., но представен едва сега) играят още Жанет Спасова, Миляна Ленак, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Михаил Билалов, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Богдан Глишев, Жана Стоянович.

Във филма-омнибус „8’19” Ирмена Чичикова учасва във филмчето с реж. Теодор Ушев.

По думите на Ирмена - Кристин е най-усмихнатата героиня, която тя е играла (досега).

Чуйте повече за двата български филма и за чувството да спечелиш „Златна мечка“ (с „Не ме докосвай“) в разговора на Катя Василева с Ирмена Чичикова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна