Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози за евроизборите - ще успеят ли политическите сили да отговорят на очакванията на европейските избиратели

Мнозинство за проевропейските сили в следващия Европейски парламент - това прогнозира евродепутатът от Европейската народна партия Светослав Малинов по време на дискусия, посветена на предстоящите догодина европейски избори. На събитието, организирано от Бюрото на Европарламента в София, граждани и евродепутати обсъждаха как България да участва активно в дебата за бъдещето на Европа и дали политическите сили ще успеят да отговорят на очакванията на европейските избиратели, а публичният дебат показа, че предизборната надпревара за идеи е в ход и в България.

Началото на кампанията за изборите за ЕП е вече факт, макар и неофициално, а изборите в Люксембург, Белгия и Бавария вече предизвикаха вълна от анализи за тенденциите, които резултатите показват за посоката, в която ще върви европейския проект. В очакване сме до месец Европейската народна партия да определи водещия си кандидат за председател на Европейската комисия, а малко по-късно това ще направят и социалистите, а сред проблемите, за които се търси  трудно общоевропейско решение и които попадат в контекста на предизборната кампания, бяха въпросите на миграцията и  граничния контрол и ще съответства ли новият европейски бюджет на амбициите за по-сигурна и солидарна Европа.

Евродепутата от ДСБ Светослав Малинов, член на групата на ЕНП, прогнозира, че в следващия парламент проевропейските сили ще имат над три четвърти мнозинство или най-малко 525 депутати, а антиевропейските и евроскептичните сили ще имат не повече от 25 % или не повече от 175 евродепутати.

Според Ева Майдел ГЕРБ/Европейската народна партия, предстоящите избори ще определят не само състава на европейските институции за следващите 5 години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред.

Ако следващият Европейски парламент е запълнен с политици като Найджъл Фарадж, разговорът за бъдещето на Европа ще бъде напразен, предупреди във видео-обръщение Ева Майдел.

Според Георги Пирински от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент ЕК е тежък длъжник на европейските граждани заради неизпълнени социални цели, заложени в стратегията Европа 2020, а предстоящите избори поставят предизвикателството да бъде преодоляна разделението по линията "единен европейски пазар и социален съюз" заради нарастващи неравенства не само между отделните групи държави, но и вътре във всяка страна. И според Ангел Джамбазки  от Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент предстоящите избори ще бъдат “вододелни“.

Джамбазки призова за по-активно присъствие на България на европейската политическа сцена при защита на националните интереси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна