Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 души се подписаха под искане за повече сигурност в местата за спорт и отдих в Русе

Убийството на журналистката Виктория Маринова на 6 октомври катализира исканията за нови мерки за безопасност за местата за спорт и отдих в Русе.
Снимка: БTA

Подписка с искания за мерки за безопасност на местата, където русенци прекарват свободното си време и спортуват, бе внесена днес в деловодството на общината.

В нея 2118 души настояват още на следващото редовно заседание общинският съвет да разгледа предложението на любителите спортисти и да започне работа по обезопасяването и монтирането на видеонаблюдение в  районите, в които хората от града прекарват свободното си време.

Акцент в исканията е приоритетно да се работи по алеята, на която бе убита телевизионната водеща Виктория Маринова. Само че това не е алея, а техническо съоръжение.

В подписката, внесена от членове на сдружение „Runners Of Ruse“ се иска монтиране на видеонаблюдение на всички входно-изходни точки на парковете, алеите и местата, които русенци използват за спорт и отдих. Освен това младите хора от сдружението настояват за присъствие на охранителни органи, които да следят за реда и безопасността по същите тези места.

До тази инициатива се стигна след зверското убийство на Виктория Маринова, станало точно на брега на Дунав, в район, който спортистите ползват за тих и спокоен крос.

„Гражданите са припознали това място за такова, в което те прекарват свободното си време. Мисля, че общинските власти трябва да бъдат адаптивни и да следват посоката на движение на гражданите, а не обратното“, каза Велизар Ташев от сдружението

„Тези мерки не са провокирани само от събитието и не искат да ограничат случването на повторно такова събитие, защото всички знаем, че Русе не е град, характерен с такъв вид престъпление, по-скоро то е изключение. Те целят създаване на условия и провокиране на властите към активни действия, с които да обезпечат спазването на правила от всякакъв характер. Независимо дали става дума за хора, които се държат непристойно и създават предпоставки за престъпление, или нарушаването на друг вид правила… И към момента има други нарушения, които се извършват системно и създават предпоставки за конфликт и за недоверие у гражданите, че правилата могат да тържествуват“, обясни още Ташев.

Той съобщи, че веднага след инцидента са били потърсени от полицията за съдействие. Оказва се, че заподозреният Северин Красимиров не е бил за пръв път на брега.

„Имаме сведение, макар че не бих желал да спекулирам, че въпросното лице – извършителят, се е проявявал с активни непристойни действия непосредствено преди инцидента, седмиците преди това. Бягал е зад момичета, отправял е непристойни предложения към девойки с видима възраст 13-14 години", каза Ташев.

Но мястото, където е извършено престъплението, не е обособено за спорт и почивка, а техническо съоръжение, казват местните власти.

„Т. нар. алея покрай кея, където стана този неприятен инцидент на практика е един бетонен кожух на изградения по (програмата) ИСПА колектор, който свързва помпената станция с останалата част на канализацията на града“, обясни Спасимир Димитров, шеф на дирекцията за бедствия и аварии в общината.

„Този проект имаше устойчивост и по него не можеше да се прави никаква интервенция в продължение на 5 години – т.е. до тази година. Така или иначе това място се наложи като място за разходка, за спортуване и други приятни преживявания по брега на Дунава. Затова в бюджета за следващата година залагаме започване на поетапно изграждане на предпазен парапет, защото мястото не е обезопасено, тъй като съоръжението е част от една канализационна инсталация под него. Трябва да се направи предпазен парапет, освен това поетапно ще бъде изградено и осветление, ще бъде почистена растителността, ще се сложи видеонаблюдение. Но всичко това ще започне следващата година, защото нямахме право на никаква интервенция в тази част на пространството около Дунава“, обясни той.

Според Спасимир Димитров за ходене там мястото не е опасно, но за съжаление там се качват и хора с автомобили, което е опасно, защото съоръжението не е предвидено за такъв товар. Целта му е да предпазва колектора от високите води на река Дунав.

Независимо от всичко мястото, където някога беше рибарското селище, е част от градската среда, а безопасността на хората е основно задължение на властта.

Предпазен парапет, няколко лампи и подрязване на храстите в сервитутната зона около жп линията там вероятно ще направят и това пространство привлекателно, защото гледката към Дунав е наистина великолепна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна