Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Шишков: Трябва да има радикална реформа в здравеопазването

Снимка: Ани Петрова, БНР

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната.

“Какво да се направи в здравеопазването. Да, защото здравеопазването е основна част от качеството на живот. Трябва да има радикална реформа, а не половинчати, като тези, които се случват в момента. Това, че ще се вземат 12 лева и, че ще се увеличат таксите за здравеопазване няма да доведе до нищо. Трябва да има  остойностяване на лекарския труд, за да е ясно какви пари отиват за възнаграждение и да е ясно какви пари отиват за лечение на пациентите – все още не е ясно. Затова и лекарите заделят парите от парите за лечение то клиничните пътеки. Няма в света държава, която да има клинична пътека. Ние нямаме реална здравна карта, която да определя точно нуждите в даден регион, от нуждите в здравеопазването. Как така няма пари в здравеопазването, а в същия момент се роят нови болници? Трябва да има някакъв сериозен келепир от това да правиш болница. Как така не се правят истински конкурси за директорите на държавните болници, а се назначават директно политически лица? Значи има пак някакъв келепир“, каза проф. Димитър Шишков, началник на Клиниката по урология в болница Пловдив в предаването “Нещо повече“.

“Другото, което трябва да стане е това, че трябва да се отдържави Националната каса, тя не трябва да има нищо общо с държавата, тя трябва да бъде съвсем отделна, независима финансова институция, така както беше заложено в началото на реформите още от старото СДС“, изрази мнение проф. Шишков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна