Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

Балетът на Старозагорската опера гостува с "Нестинарка" в Софийската опера

Силвия Томова за класиката на маестро Марин Големинов

Сцена от "Нестинарка"
Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от най-интригуващите си заглавия от последния сезон. Вчера залата беше препълнена на мюзикъла за деца и представен от деца - Машината на времето, днес вечерта пък ще се играе знаковата танцова драма Нестинарка от Марин Големинов, единствената българска творба, намерила място в Топ 10 на любимите балети на българската публика.

Това всъщност е възстановка на спектакъла, създаден от Маргарита Арнаудова за Софийската опера през 1986 година - така-наречената "голяма" нейна Нестинарка, защото тя има специална версия за балет Арабеск, която е по-кратка. Сега оригиналната хореография е възстановена от дъщерята на Маргарита Арнаудова - Олеся Пантикина. За всичко това в ефира на Радио София разказва Силвия Томова - директор на балета на Старозагорската опера, която тогава е играла ролята на Демна.

Нестинарка имаше своята премиера в края на май в града на липите, след това бе представена на открито на античния форум Августа Траяна, а сега именно с тази постановка Старозагорската опера откри своя сезон в деня на музиката - 1 октомври.

Много специални годишнини се преплитат – 90 години на българския балет и 110 години от рождението на големия Марин Големинов в предисторията на тази поредна постановка на Нестинарка, която след премиерата си в София през 1942 г. се е играла на всички български сцени, гостувала е в Испания, Чехия, Полша, Италия, Русия.

Създадена е от Големинов по разказа на Магда Петканова "Нестинарка", след завръщането на композитора от Париж, където учи в Скола Канторум при Венсан д'Енди и Ги дьо Лионкур. Докато я оформя, Големинов заминава да специализира в Мюнхен и неговия професор там го окуражава да продължи, защото е на път да създаде истински шедьовър.

Нестинарка ще се играе от международния състав на Старозагорския балет тази вечер от 19 часа на сцената на Софийската опера.

Чуйте още какво каза Силвия Томова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна