Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стуб: След Брекзит може да очакваме и обратния процес - молба за присъединяване към ЕС

Снимка: Ангелина Пискова

След Брекзит може да очакваме и обратния процес – молба за присъединяване на Великобритания към ЕС. Това каза един от претендентите за поста на председател на ЕНП Александър Стуб при представянето на платформата му. Той е на мнение, че членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан или трябва да се замрази докато приключи процедурата за нарушаване на европейските ценности, или пък да подпише декларация, че ги зачита и ако не го направи да бъде изключен от ЕНП.

Самият аз съм женен за британка и имам особено отношение към Брекзит“ – така бившият премиер на Финландия започна изложението си по темата за оттеглянето на Великобритания от ЕС, което е и тема на започващия днес Европейски съвет:

„Брекзит е пародия. Положение, от което и двете страни са губещи, но, за съжаление, е нещо, с което трябва да свикнем да живеем. Следващата комисия ще има двойна задача. Едната е да бъде пазителка на договорите по време на преходния период. Тя ще е може би най-трудната, защото се подценяват проблемите, които една страна създава с излизането си от най-многостранната организация в света. Много подробности има да се уреждат в рамките на единния пазар, а те са свързани с много други, които също трябва да се уредят. Може би ще трябва да има екип, който да се занимава само с преходния период. Вторият важен момент са бъдещите отношенията между Обединеното Кралство и ЕС. Според мен, колкото е по-близо Великобритания до общността, толкова по-добре. Това, че тя напуска ЕС, не означава, че връзките трябва да се охлаждат. Кой знае? Един ден след член 50-и, може пък да преминем към член 49 – отново присъединяване към Съюза“.

ЕС е под атака и отвътре и отвън. От Китай, Русия, САЩ, но също така от Полша, Италия и Унгария, смята Александър Стуб. Затова той предлага още този следобед, когато ще са ясни кандидатурите на ЕНП за еврокомисар да има открит диалог с партията на унгарския премиер Фидес.

Според Стуб, големият проблем с Доналд Тръмп е, че той е непредвидим: "Много е важно да се развие европейска отбранителна политика, но нека не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода. Отношенията между ЕС и САЩ няма да загинат заради Доналд Тръмп".

Мнението на Александър Стуб чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна