Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулпторът Андрей Врабчев: Страхът от другия е това, което ни прави лесни за манипулация

В личните отношения между хората от България и Македония отсъстват стереотипите за другия

Скулптурът Андрей Врабчев
Снимка: БГНЕС

В България битува стереотип, че хората в Македония са с промити мозъци или вярващи в антична цивилизация. Това се използва „за непрекъснатото напомпване на някакви псевдопатриотични позиции, които в края на краищата блокират прогреса за това ние да общуваме активно“. В Македония пък е налаган стереотипът, че българите са „окупатори“ и „татари“, но това не съществува в личните отношения между хората, отбеляза скулпторът Андрей Врабчев от фондация „Татковина“ за предаването "12+3" по "Хоризонт".

„На лично ниво, между хората, има огромен културен обмен. Наистина изненадващо. Това не е познато нито на нашето общество, нито на обществото в Македония. Остава на ниво лични контакти. В някаква тясна професионална среда това се знае много добре, но страхът от другия е това, което ни прави лесни за манипулация“.

Врабчев каза, че и преди първата Българско-македонска културна среща, която се проведе в края на седмицата, е имало срещи на между интелектуалци от двете страни, но не и по този формат и по този начин и с желание да се превърне в един работещ съвет.

„Аз мисля, че си поставяме цели, които никой досега не си е поставял. Целта е освен увеличаването на културния обмен и на създаването на общ продукт. Искаме да разчупим стереотипите и представите в обществото ни – и нашето, и македонското – за това в какво състояние се намира другото общество“.

Целта на срещата е била да представи хора с опит в работа с Македония и хора, които са родом от Македония и са намерили своята реализация в България. Представена е била група от млади графици от Охрид и Делчево и техни колеги от София – едни от най-влиятелните графици в момента.

Иван Шопов, писател от Скопие, е представил книгата си „Паника в музея“. Врабчев е държал той да присъства на срещата, защото чрез него „много лесно се илюстрира факта, че там хората също имат критичен поглед към събитията, които у нас се представят като някакво статукво. Ние много се смеем на паметниците в Скопие, но аз, понеже съм и скулптор, мога честно да ви кажа, че ние не сме много по-назад от тях. Ние / хората от двете страни на границата - б. ред./ не се познаваме, но македонците ни познават по-добре отколкото ние тях", убеден е артистът. "Шопов например познава отлично съвременната българска литература".

Очаква се комисията да започне с журналистически проект – интервю. Обсъден е и проект за програма за културно сътрудничество.

Интервюто на Даниела Якова с Андрей Врабчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна