Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Снимка: Левон Манукян, Личен архив

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели:

„Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън пределите на България. Той е концертирал през годините в почти цяла Европа и в Америка. Беше и жури в международния конкурс за диригенти на името на Херберт Фон Караян – една кариера, която не може да се опише в няколко минути. Споменът за него все още е жив и се надявам това да продължава и занапред, защото определено е едно от емблематичните имена в българската култура.

Имах възможност да бъда негов частен ученик 5 години с изключително интензивна работа и общуване по 3-4 пъти на седмица. Бяха изключително приятен момент от моя живот тези разговори и спорове, които продължаваха по 7-8 часа, с него. Те ме научиха на много неща – на психология към оркестър, на поведение, на издръжливост… Това, което аз съм като диригент в момента, дължа на него и на този упорит труд, който полагахме заедно. Бях до последно негов ученик, буквално. Последният ни разговор беше месец преди той да си отиде. 

Иван Маринов ме научи наистина на много неща. Много знаеше, много можеше и имаше желязната психика".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна