Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ показва на 21 октомври филма: “Ричард Клайдерман: да свириш Аделин“

Снимка: БГНЕС

Екип на БНТ беше в Париж за среща със световноизвестния пианист Ричард Клайдерман, който тази година отбелязва 40-годишен юбилей на сцената със световно турне в Европа, Азия и Америка. В края на ноември и началото на декември той ще бъде и в България за два големи концерта. Тази неделя, 21 октомври, от 20:45 ч, в рубриката „В кадър“ на БНТ ще бъде излъчен филмът им: “Ричард Клайдерман: да свириш Аделин“ Филмът е сниман през септември в продължение на четири дни и е завръщане към произведението, с което го познава публиката, разказа журналистът от БНТ Айше Сали:

„Благодарение на нашия екип той ще се върна, след 35 години, в залата, където е бил първият му концерт. За мен, това беше един от най-вълнуващите моменти във филма. Успяхме да го видим и в звукозаписното студио, в което работи от 2001 година насам. Не е лесно да се докоснеш до световна звезда от неговото ниво, възможността да го уловим от толкова близо с камерата на БНТ е изключителна. С Клайдерман се общува с лекота. Той е много непринуден, но в същото време е успял да запази тази бариера, зад която не допуска никой. Неговото семейство и неговият личен живот са теми, за които не обича да говори, но говори много за творчеството си и основно свири. Той казва във филма, че не може да промени света с музиката, но се радва, ако успее да предаде емоциите чрез пианото, ако накара някой и да се чувства щастлив".

Режисьор на филма е Станислав Терзиев, който допълни:

„За първи път срещаме композиторът на „Аделин“, дъщерята му - самата Аделин - и Клайдерман. Тримата се срещат в апартамента на композитора. Има съвместно интервю на Аделин с Клайдерман. Те са се виждали през живота си, но тримата никога не са се събирали заедно за общо интервю и общо присъствие. Продуцентът му разказва историята, заедно с композитора, как са открили Клайдерман, а Клайдерман разказва и неговата гледна точка – как преди 42 години е бил одобрен от тези двама - композитор и продуцент, когато са били в самото начало“.

Клайдерман е свирил в звукозаписното студио 30 минути пред екипа на БНТ, а зрителите ще могат да видят всички произведения, които той е изсвирил.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна