Вежди Рашидов внесе в парламента промени в Закона за радиото и телевизията

Александър Велев: Много е важно музикалните състави в БНР да имат статут и сигурност, че съществуват

| обновено на 19.10.18 в 15:44
Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. С него се създава изричен законов текст, който гласи, че Българското национално радио създава и поддържа музикални състави. Записано е също, че БНР отделя за издръжката на съставите не повече от 10 на сто от субсидията си, но средствата ще се увеличават с увеличаването на бюджета на радиото.

„Хубавото е, че по наша инициатива бе внесен този законопроект“, коментира генералният директор на БНР Александър Велев. „След разговори и срещи в комисията по културата и медиите, (с него) ще се даде легален статут на музикалните състави в рамките на БНР“, добави той.

„Много е важно това за колегите, които работят в тези музикални състави, и много е важно, те да имат статут и да имат сигурност за това, че съществуват. Тяхното съществуване се узаконява чрез присъствието им в закона и там е указано как точно се издържат и каква част от бюджета на БНР отива за тяхната издръжка. Това ще успокои страстите и ще даде сигурност на колегите ни“, каза още генералният директор на БНР Александър Велев.

Според Велев е необходимо да се допълнят текстовете на сегашния Закон за радио и телевизия или да се създаде нов закон, в който да е описано ясно мисията на БНР и БНТ и да са описани колко и какви канали и програми произвеждат двете медии:

"В Закона за радио и телевизия в момента не е записано нито какви програми се създават, колко и какво е присъствието в уеб сайтовете. В този век, в който живеем, на невиждана технологична революция, ние изоставаме законодателно и нямаме регламентацията, по която да се движим, защото и сега, по време на защитата на бюджета на БНР във финансовото министерство, а и когато ни поканят в Комисията за култура и медии, ще отбележим това, че нашите колеги по света отделят огромни ресурси за дигиталното развитие и за новите технологии. Тези ресурси със стария бюджет, който години наред не е променян, не е възможно да се отделят, а това е бъдещето на радиото и телевизията. То е именно в преливането от ефира към дигиталното пространство, към слушането на радио програми "на повикване", създаването на съдържание, което да бъде достъпно за нашите потребители в интернет пространството по всяко време. Имаме различна аудитория в интернет от тази в ефира. Голяма част от младите хора са в интернет и те там ни следят, четат нашите новини, но традиционният начин на слушане на радио за тях е чужд".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията
Йордан Цонев

ДПС е против електронното гласуване, ще подкрепи машинното

Движението за права и свободи е категорично против електронното гласуване, ще подкрепи машинното, но по никакъв начин няма да приеме отпадането на номера пред политическите партии. Това коментира днес пред БНР зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод предложените от управляващата коалиция промени в Изборния кодекс.. „Всеки опит..

обновено на 20.11.18 в 09:50

Стоил Стоилов: България може да отнесе много критики, ако отпаднат номерата пред партиите в бюлетините

България може да отнесе много критики, ако след отпадането на номерата пред политическите партии в бюлетините в тях не бъде позволено лого или друг символ, заяви днес пред БНР Стоил Стоилов, наблюдател в мисии на ОССЕ в и извън Европа. Коментирайки предложените от управляващото мнозинство промени в Изборния кодекс, той каза, че..

публикувано на 20.11.18 в 09:20

Александър Вучич: Груевски премина през Сърбия с редовни документи, ние не арестуваме за мерцедеси

Бившият македонски премиер Никола Груевски премина през територията на Сърбия с редовни документи. По това време срещу него нямаше издадена заповед за международно издирване.Това каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за местната телевизия "Хепи", цитирана от БГНЕС. Според него "истинският въпрос е как Груевски е напуснал Македония..

публикувано на 20.11.18 в 08:36
Джамал Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, къобщава БТА. Външният министър Жан-Ив Льо Дриан обясни, че по въпроса Париж действа съгласувано с Берлин. Германия наложи вчера забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че са свързани с убийството. Франция ще предприеме санкции,..

публикувано на 20.11.18 в 08:20
Премиерът Виорика Дънчила (отпред вляво) и Ливиу Драгня (вдясно)

Смяна на шестима министри в Румъния седмици преди страната да поеме председателството на Съвета на ЕС

В Румъния предприеха смяна на шестима министри седмици преди страната да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, съобщава БТА. Това става по решение на ръководството на управляващата Социалдемократическа партия, водена от Ливиу Драгня. Премиерът Виорика Дънчила обясни промените с нуждата от „опитни хора“ за председателството. С постовете си..

публикувано на 20.11.18 в 07:57
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен и испанската ѝ колежка Маргарита Роблес в началото на срещата на военните и външните министри в Брюксел.

Зелена светлина за 17 проекта в областта на отбраната на ЕС

Външните и военните министри от ЕС дадоха зелена светлина на 17 нови проекта от съвместната програма за сътрудничество в областта на отбраната, съобщава БТА. Те варират от разработването на нова ракетна система до обучение в разузнаване. Предвижда се разработването на ракети със среден обсег, развитието на способности за кибервойна и ново поколение..

публикувано на 20.11.18 в 07:23

Няма споразумение за Бюджета на еврозоната за 2019-а

Средствата за Турция за бежанците и за научни изследвания станаха причина Съветът на ЕС и Европейският парламент да не стигнат до съгласие за бюджета на Общността до 2019-а година до изтичането на крайния срок в полунощ. Нови дискусии по въпроса ще бъдат насрочени в идните седмици. Малко преди изтичането на помирителния период, двете институции обявиха,..

публикувано на 20.11.18 в 07:16