Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия ще доведе до ново напрежение между републиканци и юнионисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Най-голямата заплаха за северноирландския мирен процес е възможността от появата отново на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия“. Това мнение пред „Хоризонт“ изрази анализаторът на Северна Ирландия Матю Уайтинг от университета в Бирмингам:

„Най-голямото опасение на юнионистите е, че Северна Ирландия ще бъде третирана различно от останалата част на Обединеното кралство. Ще бъде откъсната част. Затова те ще се почувстват по-малко интегрирани в Обединото кралство, по-далеч от централната политика в Уестминстър и на път да загубят връзката с останалите“.

Според Уайтинг кампанията преди референдума е показала колко малко правителството в Уестминстър си е давало сметка за пълните последици от северноирландския въпрос и как ще се решава той: "Редица политици в Уестминстър говорят за ирландски проблем, ирландска граница, а всъщност това е британски проблем, британска граница. Границата е издигната от Великобритния. Великобритания избра да напусне, а не Северна Ирландия. Това със сигурност не е желаната от Република Ирландия граница. Фактът обаче, че те я наричат ирландска грланица, е красноречив. Мисля, че брекзитиърите бяха мотивирани в кампанията за референдума от връщането на суверенитета към Уестминстър, въвеждане на контрол, ограничаване на имиграцията. И това притъпи тревогите им за мирния процес. Те смятаха, че след като в Северна Ирландия нещата са спокойни вече 20 години, няма причини за тревога. Имаше изразена загриженост от Република Ирландия и ЕС, но брекзитиърите заявиха, че тове е вътрешен проблем и че външните мнения не трябва да влият на кампанията в референдума. Така че те не допуснаха намеса. Но проблемът е, че наистина британските политици не си дадоха ясно сметка за пълните последици."

Матю Уайтинг изрази скептицизъм по отношение на преговорите между Великобтитания и Северна Ирланция по въпроса с границата: "Проблемът е, че Тереза Мей се вкара сама в ъгъла, откъдето изглежда е невъзможно да се измъкне. Първоначално тя се съгласи с ЕС да има регулативно обвързване между Северна Ирландия и Република Ирландия, като на практика единственият начин това да стане е като Северна Ирландия се отдели от Обединеното Кралство и остане в митничесикя съюз, но в същото време тя оповести, че Великобритания излиза от митническия съюз. Тереза Мей разчита на подкрепата в паламента на Демократичната юнионистка партия, а оттам казаха, че ще оттеглят тази подкрепа, ако  правителството сключи сделка, която включва третиране на Северна Ирландия по различен начин от Обединеното кралство. В момента ЕС очаква от Великобритания да излезе с някакво решение на дилемата, в която сама се постави. Нищо обаче не са задава на хоризонта. Това, което тя може да направи, е временно „да паркира“ проблема и да се надява той да бъде решен по време на преходния период, но пак няма достатъчно политическо въображение как това да стане. Двете страни в преговорите изглеждат здраво окопани. Всичко изглежда много песимистично".

Цялото интервю с Матю Уайтинг чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна