Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинесът смята, че наредбата за касовите апарати не е прецизирана

Новите изисквания за касовите апарати ще доведат до нова тежест за бизнеса, а текстовете в наредбата не са прецизирани достатъчно  - така финансовият директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев обобщи в предаването "Преди всички" основните притеснения на фирмите:

"С наредбата се въвежда допълнителна административна тежест. По наши оценки разходите ще бъдат доста по-високи от предварителните разчети на Министерство на финансите. Но основният проблем, който виждаме и около който ще се обединим няколко организации, са всъщност кратките срокове, в които фирмите трябва да приведат дейността си в съответствие и недостатъчно прецизните и ясни разпоредби на наредбата, които всъщност водят до неясност в средата, в която трябва да оперира бизнесът на светло. Най-краткият срок, който засяга и дейността на най-много предприятия, е 31 март 2019 година, а близо месец след публикуване на наредбата все още няма одобрени устройства от новия тип. Производителите на софтуер не знаят към какви устройства следва да приведат изискванията на произвеждания от тях продукт.

В момента какъвто и да било софтуер да има като указания, който може да бъде ползван, когато не са ясни устройствата, колегите няма как да произведат нещо. Освен това процесът по внедряване на софтуер в една фирма е доста по-дълъг от тези 3-4 месеца, които остават, особено за фирми, които са с по 20-30 обекта или имат по 50-100 фискални устройства в тях".

Попдончев даде по-точна информация за очакваните разходи:

"По наши оценки това са около 200 хиляди фискални устройства, които трябва да бъдат подменени. Ако приемем, че по-голямата част от тях това са добре познатите на всички касови апарати, тяхната пазарна цена в момента е между 200 и 500 лева. Т.е. разходът, който очаква бизнесът, е между 40 и 100 милиона лева".

Той подчерта, че бизнесът очаква удължаване на сроковете за изпълнение на наредбата и прецизирането ѝ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна