Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов е изпратил покани за свикване на Коалиционния съвет във вторник

Валери Симеонов: Не виждам причини да подавам оставка

| обновено на 22.10.18 в 19:20
Снимка: armymedia.bg

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с "недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер заради недопустимите обиди към хора с увреждания". В декларация партия "Атака" обявява, че сваля политическото си доверие от Валери Симеонов и настоява да бъде предложен друг представител на Обединените патриоти за вицепремиер.

"В 21-ви век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние", добавя Сидеров.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки обвини вицепремиера Красимир Каракачанов, че подкрепя колегата си Валери Симеонов в битката му срещу майките на деца с увреждания. В позиция, разпространена от пресцентъра на партията, Марешки заявява, че колкото по-бързо Каркачанов и Симеонов напуснат правителството, толкова по-добре ще бъде за България и българския народ.

Заседание на Коалиционния съвет ще има утре, съобщи обаче вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов: 

"Това, което не е редно и никога не съм го правил, е да коментирам нещо пред медиите, без да съм го казал директно на моите колеги. Утре в 14.30 съм изпратил покани до двамата ми колеги за коалиционен съвет и каквото имам да кажа, там ще го кажа, след което вече ще го кажа и на вас".



Вицепремиерът Валери Симеонов не вижда причини да подава оставка и продължава да стои зад думите си. Симеонов коментира темата, след като разговаря с представители на работодателските организации в сградата на Министерския съвет. Според работодателите поредното искане за оставка е „абсолютно нелегитимно и под натиска на улицата".

Симеонов каза още, че не вижда причини да подава оставка по лични съображения:

"Просто защото няма за какво. Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли – не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично".

Вицепремиерът не се притеснява от протеста на майките на деца с увреждания, които се събират пред МС:

"Протестите на БСП не ме притесняват. Нормално е политическа партия, сила, опозиционна сила да иска оставка, това е съвсем нормално. Нека да си ги съберат, да си ги карат с рейсове от различните градове", каза още той.

Работодателите защитиха Симеонов. Евгений Иванов от КРИБ обясни, че бизнесът трудно ще преглътне поредна оставка в правителството, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Самият вицепремиер Валери Симеонов обясни, че всеки може да иска оставки, но политическото решение за това той да се оттегли, може да вземе единствено политическият съвет на управляващата коалиция ГЕРБ–ОП:

"Аз съм на тази длъжност не по свое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. С други думи, още по-конкретно да ви кажа, става въпрос за мнението на господин Бойко Борисов, това е господин Красимир Каракачанов и господин Волен Сидеров, когато те поискат оставката ми, аз ще я подам по политически причини".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени