Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дичев: Случаят "Хашоги" хвърля огромна сянка върху демокрацията в Америка

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е отвратително убийство, което ни връща към средновековни времена. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" културологът проф. Ивайло Дичев. Отчитайки заплетения по думите му криминален момент, той посочи, че "не сме сигурни дори за това дали самият престолонаследник е поръчал това, или врагове на принца, които по този начин искат да го злепоставят". 

Дичев смята, че случаят "Хашоги" хвърля огромна сянка както върху Саудитска Арабия, така и върху САЩ:

"Лъжата, която дойде от Саудитска Арабия – първоначално саудитците отричаха изобщо, че има убит човек, сега приеха, че е убит, обаче бил убит при битка, вътре нещо са се сбили в консулата – самата лъжа в международните отношения е много сериозен проблем. Тези лъжи са нещо много тежко, което подкопава доверието в една държава. Тук сме в този режим на усъмняване в този млад и енергичен престолонаследник, който будеше много надежди. Изведнъж се оказа, че той е един доста страшен деспот от източен тип".

Друга поука според Дичев са отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, като много важен стар съюзник на Америка. Ивайло Дичев изтъкна, че се „хвърля много тежка сянка върху демокрацията в Америка“ като лидер на свободния свят: "Тръмп многократно показа, че няма да осъди това убийство. Чака нещо, измъква се. Защо? Защото съвсем скоро беше там и сключи търговски сделки за оръжия".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна